Рашков: Авансите за „Хемус“ са отивали за купуване на избиратели

13:34, 29 окт 21 / Политика 25 3162 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Авансовото плащане по договорите за строежа на автомагистрала „Хемус“ е правено с една единстена цел - да се отклонят суми, които в по-късен етап да бъдат отклонявани за контролиран вот и купуване на гласове. Парите на данъкоплатците за строежа на един национален обект са отивали за купуване на избиратели и в това нямам никакво съмнение. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който заедно с други представители на МВР, Националната агенция за приходите (НАП) и служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова обявиха какво е установила съвместната проверка по строежа на скоростния път.

Рашков, който напоследък говори за „престъпления, които миришат на асфалт“, обеща до 10 дни да бъде предоставена информация за фирмите, през които тези суми са били разпределяни. Във вътрешното министерство имало достатъчно документи, които ще помогнат на разследването и са били укривани. Те показват, че има данни за нерегламентирана дейност.

„Неизвестен извършител“ строил „Хемус“ без никаква гаранция за качество

Преди няколко дни МВР предприе акция с дрон по трасето на все още непостроените участъци от магистрала „Хемус“. Още в началото на работата на служебния кабинет беше съобщено, че през инхаус договори са били отпуснати авансово близо милиард лева. Преди два дни Рашков обяви, че „един български пътен строител“, без да посочи кой, е превеждал милиони в Обединените арабски емирства.

По-конкретна информация за този бизнесмен не беше предоставена и на брифинга днес, но проверката досега е установила редица нарушения - липса на проведени отчуждителни процедури, отсъствие подробни устройствени планове, проблеми с документацията. Рашков дори говори за „множество документни престъпления“.

Рашков заяви, че при проверката органите са се сблъскали с „пирамида, която строи магистрала на зелено“, като за някои участъци не може да се открият фирмите, с които е сключен договор.

Той коментира, че част от магистрала „Хемус“ се строи от неизвестни изпълнители и попита дали има техника, която да работим на „Хемус“ и която да е собственост на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов. „Ние хем като данъкоплатци осигуряваме строителството на „Хемус“, хем така и ще си плащаме за нейния ремонт след това“, заяви още служебният вътрешен министър. Нито един български гражданин не може да започне да слага две тухли без разрешение за строеж, а кой е позволил без разрешение за строеж да строи магистрала? Кой се поставя над законите в България“, попита риторично още Рашков.

МРРБ проверява за осигуровки протестиралите строителни фирми

Трасето на „Хемус“ в последните участъци трябва да бъде преначертано

Последните участъци от автомагистрала „Хемус“ трябва да бъдат преначертани, защото настоящият чертеж преминава през свлачищни терени, през слаби терени и през защитена територия. Но за тези участъци са преведени авансово пари. Това обяви служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Тя припомни, че за строителството на участъците 4,5,6,7,8 и 9 са отпуснати авансови близо милиард лева, без да има необходимост от това. „Това са пари, сложени на огромен риск, и не е имало никаква спешност за даването им тази година“, коментира още Комитова, цитирана от „Дневник“.

За участъците 4,5 6 - веднага се заехме да ускорим отчуждителните процедури“, коментира Комитова. За тези лот-ове отпуснатите предварително суми са близо 300 милиона лева“, обяви директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ старши комисар Атанас Илков.

За лот-овете 7,8 и 9 сумите са над 90 милиона лева, като там няма никакви започнати строителни дейности.

Защо са дадени пари за 4,5,6,7,8,9? Още нямаме отговор. Тези пари са раздадени от господин Беличев (бел. ред. бившият директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев), който твърди, че това било сделката на живота му и парите били застраховани“, заяви още Комитова. Според нея в България няма застрахователна компания, която да издържи на това да ни върне един милиард лева по застрахователни полици.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 16:43, 29 окт 21

Този не е добре,явно алкохола му идва в повече!

2 Анонимен 09:28, 30 окт 21

Да доиде редовно правителство и г-н Рашков да извади всички истини

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама