Тедрос Гебрейесус получи втори мандат като шеф на СЗО

18:02, 29 окт 21 / Свят 25 2060 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус ще бъде назначен за втори мандат през май. Това стана след като не бяха предложени други кандидати от страните-членки на СЗО, съобщи днес организацията. 

Общо 17 държави от ЕС номинираха Гебрейесус — включително Германия, Франция, Дания и Испания — както и 11 други държави. Само три африкански държави дадоха своята номинация за Гебрейесус - Руанда, Ботсвана и Кения, а САЩ не предложиха никого.

Процесът по укрепване на СЗО, особено след пандемията от COVID-19, трябва да продължи с пълна сила“, се казва в писмото за номинация на страните от ЕС. „Световната здравна организация се нуждае от силно, прагматично и визионерско ръководство“.

СЗО се съмнява в необходимостта от трета доза ваксина

Тедрос Гебрейесус е бивш министър на здравеопазването и външните работи на Етиопия и е от северния регион Тигрей. Като такъв не се очакваше той да бъде уважен от Етиопия поради продължаващата гражданска война между етиопските правителствени войски на силите на Тигрей.

Страните от ЕС бяха движещата сила зад усилията за укрепване на СЗО, които завършиха с дискусии за договор за пандемията. Тези усилия ще бъдат обсъдени на специална сесия на Световната здравна асамблея, започваща на 29 ноември, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама