Ректори отказват среща на Герджиков, политизирал висшето образование

09:30, 31 окт 21 / Избори 2в1 25 2748 Шрифт:
Ивайло Митков Автор: Ивайло Митков

Кандидатите за „Дондуков“ 2 проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева са поканили на среща ректорите на висшите учебни заведения по повод 1 ноември – Деня на народните будители. Хитър опит да се замаскира политическа агитация по средата на кампанията под предлог светлия празник. Първоначално двамата бяха издигнати от инициативен комитет и подкрепени от ГЕРБ. Кампанията им обаче изцяло минава под знака на областните структури на бившата управляваща партия. Независимостта, с която тръгнаха привидно, вече съвсем избледня.

Проф. Герджиков е ректор на най-старото висше училище в България Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 2015 година. Докато тече предизборната кампания, Герджиков излезе в отпуск, а не освободи поста ректор. Трима зам.-ректори, от общо шестимата, ще изпълняват неговите функции в Алма матер. Ректори на университети, преподаватели и дейци на изкуството влязоха в инициативния комитет, който го издигна за кандидат-президент, но сериозно е присъствието на хора от ГЕРБ.

Отдръпват ли назад проф. Герджиков?

И така въпреки че е кандидат за президент, подкрепен все по-явно от ГЕРБ, който обикаля страната и се снима със симпатизанти на партията, проф. Герджиков още е ректор на СУ, та дори в отпуск. Четейки Закона за висшето образование, според който: „висшето образование е независимо от идеологии, религии и политически доктрини“ идва въпросът как изобщо Герджиков се кандидатира с очевидна политическа подкрепа на ГЕРБ, маскирана в инициативен комитет, и не освобождава длъжността ректор? Логично, ако той не стане президент, ще се върне в Алма матер, но за чии интереси ще работи тогава?

Оказва се, че ректори на висши училища, масово отказват да отидат на срещата по повод 1 ноември. Мотивът им е, че събитието е политизирано, а не образователно. Изтъкват и че се нарушава законът, който цитирахме по-горе. Очевидно можем да оборим ласкавото изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за проф. Анастас Герджиков – май той не е ректор на всички ректори.

Около Софийския университет стои един традиционен ореол. Неговите студенти винаги са били най-будните в повратни политически и исторически моменти за страната ни. От прозорците на Ректората те спуснаха транспарант, на който с големи букви изписаха „Оставка“, а преподаватели ги подкрепиха в отворено писмо. Университетът винаги е бил център на искрените въжделения на младите българи за по-добър живот. Ректорът обаче, вече кандидат за президент, не е разбрал „кой е бил прав“ на протестите.

Отказът на ректорите да отидат на срещата показва достойнство и уважение и към университетското образование, и към студентите им. Другата част от ситуацията обаче навява тъга, защото оставаме с усещането, че Софийският университет е употребен - политически, отвътре и от най-високото...

Подкрепата за кандидатурата на проф. Герджиков за ГЕРБ е просто част от политическата игра. Опит да минимализират щетите, шанс да изглеждат по-добре в парламентарната изолация, която може би отново ги очаква. Кандидатурата му със светкавичната подкрепа от бившите управляващи обаче е черна точка за средите на висшето образование, което за мнозина вече е поредната овладяна сфера в България. 

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:29, 31 окт 21

Кой ще се срещне с човек минал през бардака никой

2 Анонимен 18:09, 31 окт 21

Отвратителна статия! Гнусна медия! Кои са тези ректори?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама