Петков за гражданството: Морално не се чувствам виновен

10:20, 31 окт 21 / Избори 2в1 25 1697 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Не изпитвам морална вина към никого, а даже се гордея с някои неща, които съм направил, докато бях министър. Това каза Кирил Петков след решението на Конституционния съд по казуса с двойното му гражданство.

Приемам решението, ще си понеса отговорността, която се изразява в плащането на глоба, но аз нямах усещането, че правя нещо грешно. Мислех си, че съм спазил всички нормативни изисквания по Конституция и морално не се чувствам виновен“, добави Петков.

Той обясни, че когато е подписвал декларацията, че не е гражданин на друга страна, не е говорил с президента по темата с внесените документи и отказа. „По тази тема не сме говорили с президента, защото моето съзнание беше, че съм изпълнил нормативното изискване. Бях отишъл при нотариуса си, написах волеизявлението си, заверих го нотариално, изпратих документите до Канада и платих таксата си. Конституционният съд каза, че административната бележка е по-важна от волеизявлението на българския гражданин, това трябва да го променим, защото за мен това е загуба на суверенитет“, заяви Кирил Петков.

Назначаването на Кирил Петков за министър е противоконституционно

Той разказа и как се е случило предложението на президента към него да е министър. Покани ме и каза: Кириле, ти и аз имаме общи визии за България – но тук не е въпросът дали знаем теоретично какво трябва да се случи, въпросът е стиска ли ти да скочиш срещу реално тази мафия, която е обхванала всяка една част на България в момента. Аз реших да скоча и че за мен не са по-важни бизнесът ми, семейството и здравето ми”.

Ако съдът ми поиска заплатите и командировъчните, докато бях министър, ще ги върна”, заяви още Петков и каза, че след решението се е чул с президента и му е благодарил. Самият държавен лава му е заявил пък, че трябва да се уважи това решение, но би се радвал да има повече министри като него.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Достойно 17:27, 31 окт 21

Достойно

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама