Лидерите на Г-20: Глобалното затопляне да не превишава 1,5 по Целзий

16:45, 31 окт 21 / Свят 25 1895 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Лидерите на страните от Г-20 се споразумяха по формулировките за борбата с климатичните промени, залегнали в заключителното комюнике от срещата им в Рим.

Те се ангажират да подкрепят съществени и ефективни действия на всички страни за постигане на целта глобалното затопляне да не надвишава 1.5 градуса по Целзий спрямо нивата от прединдустриалната епоха, предаде Ройтерс”.

Ще има и констатация, че е важно към средата на века да се постигнат нулеви нетни емисии на парникови газове, както и призив за действия през настоящото десетилетие за промени в националните планове за намаляване на емисиите.

В комюникето се подчертава важността са се изпълни обещанието да бъдат мобилизирани” 100 милиарда годишно за развиващите се страни до 2025 г., за да им се помогне да се откажат възможно най- скоро” от добива на електроенергия от въглища.

По-рано днес източници от форума казаха, че се водят трудни преговори по изглаждане на различията за това как да бъде овладяно глобалното затопляне. Основните теми в процеса на преговори са намаляване на субсидиите за изкопаемите горива, прекратяване на добива на енергия от въглища и установяване на твърди дати за постигането на нулеви въглеродни емисии.

Лидерите на 20-те най-развити страни, съставляващи 80% от световната икономика, се ангажират да предприемат по-нататъшни действия през това десетилетие и при необходимост да увеличат своя принос към 2030 г., за да се постигне по-ниската цел на глобалното затопляне, залегнала в Парижкото споразумение за климата, предаде сайтът Политико”.

Споразумението между страните от Г-20 е важна стъпка преди започващата в Глазгоу климатична конференция на ООН – COP26.

Решенията, които взимаме днес, ще имат пряко въздействие върху успеха на срещата в Глазгоу и на способността ни да се справим с климатичната криза”, заяви италианският премиер Марио Драги, който бе домакин на форума.

Според източници от срещата е било постигнато и съгласие по текст, засягащ предложенията да се прекрати финансирането за добив на въглища и изглаждане на нови въглищни централи в чужбина, и в крайна сметка да се стигне до пълен отказ от въглища.

Последен шанс

Церемонията по откриването на глобалната конференция за климата в Грлазгоу започна с минута мълчание в памет на жертвите на пандемията от коронавирус.

Председателят на COP 26 Алок Шарма в откриващото си слово подчерта колко е важно конференцията да отбележи напредък към постигане на целите, определени от Парижкото споразумение от 2015 г., включително за ограничаване на глобалното затопляне до максимум 1,5 градуса по Целзий спрямо нивата от прединдустриалната епоха.

Тази конференцията е последният ни най-добър шанс да спазим целта за затопляне от 1.5 градуса”, подчерта Шарма.

Във форума участват представители на близо 200 държави, които в продължение на две седмици ще обсъждат как човечеството все още може да успее да овладее затоплянето на климата. Очаква се да присъстват около 25 000 души, включително хиляди журналисти и климатични активисти.

Според учени шансовете за постигане на целите, заложени в Парижкото споразумение, бавно се изплъзват. Планетата вече се е затоплила с над 1,1 градуса по Целзий и според текущите прогнози, базирани на планираните свивания на емисии през идното десетилетие, предвиждат затоплянето да достигне 2,7 градуса към 2100 година.

Снимка пред прочутия фонтан Треви”

Преди да отпътуват за Глазгоу, ръководителите на водещите икономики в света разгледаха в неделя сутринта забележителностите на Рим и посетиха прочутия фонтан Треви”.

Те хвърлиха по една монета във водата на бароковия фонтан, използван за мизансцен на много филми, включително Сладък живот” на Фелини. В групата имаше отсъстващи, сред които и президентът на САЩ Джо Байдън, пише Mediapool.

Според легендата, който хвърли монета във фонтана, един ден ще се върне във Вечния град. Името на фонтана произхожда от неговото разположение - към него водят три улици (tre vie) в центъра на Рим.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама