И при пчелите има социално дистанциране, когато са болни

19:15, 31 окт 21 / Любопитно 25 1452 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Учени са открили, че медоносните пчели използват социално дистанциране, за да защитят кошера си, когато колонията е застрашена от паразити или болести.

Проучването демонстрира как пчелите реагират на заразяване от вреден акар, като променят взаимодействията си - точно както правят хората по време на пандемията COVID-19.

Установено е, че пчелите увеличават разстоянието между младите пчели в най-вътрешната част на колонията и по-старите пчели, които заемат най-външното отделение. „Пчелите са социални животни, тъй като се възползват от разделянето на отговорностите и взаимодействията. Така пчелите изглежда са еволюирали, за да могат да предпазят по-младите семейства“, обясни съавторът на изследването д-р Алесандро Чини.

Основният автор на изследването - д-р Мишелина Пушеду от Университета в Сасари обяснява, че наблюдаваното увеличение на социалното дистанциране между двете групи пчели в рамките на една и съща колония, заплашена от паразити или болест, представлява нов и в известен смисъл изненадващ аспект на това как пчелите са еволюирали, за да се борят патогени и паразити, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама