Арх. Любо Георгиев в „Политкаст“: Нужна е системна промяна в Столична община

11:30, 01 ное 21 / Политкаст 25 1931 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

„Софияплан“ е специализирана структура към Столична община, която се занимава с пространственото и стратегическо планиране на София, т.е анализира всички аспекти на средата и предлага действия, конкретна програма, общински политики и други.

Напускам поста на директор на „Софияплан“, защото виждам, че общината най-малко се възползва от резултата от нашия труд. Виждам систематичен проблем в начина, по който се управлява общината и не смятам, че знанието, което ние предоставяме от „Софияплан“, води до информиран избор на политиците и че те се възползват максимално добре. Мисля, че трябва да има преосмисляне на целия подход, по който работи общината. В момента като че ли се работи по начини, които са от 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, а не с методи, които са свързани със сегашното ни разбиране, технически и организационни възможности на днешното време – това заяви арх. Любо Георгиев в последния епизод на „Политкаст“.

 

„В момента различните части на общината, за съжаление, работят като феодални структури – всяко направление, всеки заместник-кмет си определя правилата на работа. Комуникацията между различните звена е на много ниско ниво, дори понякога се получава някаква абсурдна конкуренция, завист и нежелание за съвместна работа – това ние от „Софияплан“ го изпитваме ежедневно в нашата работа. Дори бивайки част от общината, понякога ние се борим да достигнем до информация за даден процес. Има нужда както от системна промяна на процесите в общината, така и в кадровия състав“ – добави още той.

„От моя опит смея да твърдя, че общинските служители в София са много – имаме както централна, така и районни администрации, търговски дружества, общински предприятия и т.н. Има немалко хора, които са способни и знаят защо са заели дадена публична позиция, но на ръководно ниво има много недостатъци и не смятам, че сегашното ръководство има капацитета да ръководи града в една добра и прогресивна посока. Нямам доверие във възможностите на общинското управление и това е друга съществена причина, поради която напускам“.

„Аз смятам, че можем да напреднем страшно много, ако общинските служители не биват възприемани като „чиновници“, а като хора, които подпомагат развитието на града по много осъзнат начин и не се занимават с преместването на папки и най-бързото отхвърляне на задължения възложени отгоре“

Относно един от най-наболелите проблеми на града, а именно транспорта, арх. Любо Георгиев заяви следното:

„Изследванията на „Софияплан“ показват, че въпросите с транспорта са най-поляризиращите и столичани са разделени спрямо увеличаването на цената на паркиране, разширяването на зоните и т.н. Тук всичко опира до политическата воля и дори страха на политиците да предприемат действия, тъй като някои от мерките свързани с транспорта са непопулярни. Всяко едно действие в големия град ще доведе до опозиция и до недоволни хора, но всеки управляващ би трябвало да е наясно с тези неща, да е готов да приеме подобни реакции и да е убеден в правотата на своите действия“.

„Световната практика показва, че за да разрешиш проблема с транспорта в един град, трябва да акцентираш върху градския транспорт и алтернативните методи на придвижване – тротинетки, велосипеди и коли под наем, за да може да градът да се „отпуши“.

Целия разговор, както и мнението на арх. Любо Георгиев за бъдещето на паметника на Съветската армия, за важните проблеми и казуси, които градът трябва да решава в бъдеще, както и още редица интересни факти, детайли и прогнози за развитието на София, чуйте във връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама