Кацаров: Tова не е само здравна криза, а национално бедствие

10:49, 02 ное 21 25 1896 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ситуацията с COVID-19 е критична и ще бъде такава през следващите две седмици, нужно е общо действие. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на брифинг заедно с представители на съсловните организации.

Това е най-тежката от преживените от нас досега вълни. Делта вариантът е много по-заразен от предишните и много по-смъртоносен. Здравната система се справя добре към този момент, но следващите две седмици ще бъдат критични“, заяви министърът.

Коронавирусът у нас: Рекорден брой починали

По думите му това не е само здравна криза, а национално бедствие и системата не може да се справи сама без участието на гражданите. Той призова хората да се ваксинират, за да се излезе от тази ситуация.

Всички съсловни организации се обединиха около идеята за масова информационна кампания, с която да се пребори страхът от конспиративните теории. Всички в здравния сектор призоваха за масова ваксинация заради рекордния брой новозаразени по време на четвъртата вълна. Беше разкритикувана работата на здравното ведомство при запознаването на обществото с ползите от ваксинация.

По данни на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи съюз 45% от медицинските сестри са ваксинирани срещу COVID-19. Според тях 35 хил. специалисти по здравни грижи не достигат в системата. По думите им в тази пандемия българските граждани нямат равен достъп до здравеопазване.

Реклама за хиляди: Не се прави така

От Българския зъболекарски съюз заявиха, че денталните лекари работят на „първа линия“ и призовават за ваксинация, за да се намали натискът върху здравната система и да не се стига до невинни жертви, пише bTV.

Българският фармацевтичен съюз припомниха, че над 90% от хоспитализиралите с COVID-19 пациенти не са ваксинирани и това е красноречив факт. Допълниха, че са предложили фармацевтите да преминат през обучение и да се включат във ваксинационната кампания.

От Български лекарски съюз допълниха, че едва около 3% от населението не вярва в ефективността на ваксините и разпространява невярна информация за препаратите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама