15 арестувани заради изтекли милиони от строежа на АМ „Хемус“

11:25, 04 ное 21 25 2082 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

15 души са задържани при мащабна акция на ГДБОП, свързана със строителството на автомагистрала „Хемус“. Акцията се проведе вчера в три области на страната, като бяха проверени се офиси на фирми, участвали в изграждането на автомагистралата. ГДБОП извърши обиски в различни места в страната.

Рашков: Авансите за „Хемус“ са отивали за купуване на избиратели

Вчера са проверени 17 адреса, 7 от тях са на офиси на голяма строителна фирма, обясни днес вътрешният министър Бойко Рашков.

„Десетки милиони са изтекли от строежа на АМ „Хемус“, ще има и още задържани...„Водно строителство“ е една от проверяваните фирми, които са усвоили авансово пари за строежа“, каза още той.

Събрали сме достатъчно информация. Срещнали сме се със стотици хора. Българският народ е ограбен. Ако се докаже това, което е очертано в разследването, ще означава, че хората ще платят още веднъж за магистралата, добави Рашков, цитиран от bTV.

Той заяви и че ще поиска от прокуратурата, вместо да бави разследването, да обърне внимание на това, което са събрали и да предложи на съда за задържи някои лица. Става дума за десетки милиони, изтекли от българския бюджет. Тези средства са преминали през банка, свързана с Бойко Борисов, каза още Бойко Рашков. 

Рашков: Авансите за „Хемус“ са отивали за купуване на избиратели

Миналата седмица от МВР и регионалното министерство обясниха, че към фирмите са били преведени авансово милиони левове, а в същото време не е имало дори разрешително за строеж за няколко лота от магистралата. Вътрешният министър Бойко Рашков заподозря, че парите са били отклонявани с цел в по-късен етап да бъдат отклонявани за контролиран вот и купуване на гласове. Той заяви още, че към момента не се знае кой строи Хемус.

Преди изземването на документация от Автомагистрали трасето на Хемус бе заснето с дрон. Преди няколко дни Рашков заяви, че има данни за престъпления, които миришат на асфалт.

От строителния бранш осъждат арестите 

От строителния бранш осъдиха арестите и се противопоставиха на действията на органите на реда. От Браншова камара „Пътища“ настояват да бъдат прекратени политическите кампании и опити за съсипване на икономически отрасъл с национално значение. Според тях през последните месеци се води целенасочена атака срещу цял един сектор, а участниците в напълно законните и с обосновани искания протести са подложени на допълнителни ревизии от НАП, проверки от Икономическа полиция и разпити.

От Камарата обявиха, че репресирането на частния бизнес от държавата и нейните структури е недопустимо и ще защитят интересите на ленуващите в организацията строителните фирми по всички законоустановени начини.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама