И новият правосъден министър иска отстраняването на Гешев

09:29, 05 ное 21 / Политика 25 2340 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

И новият правосъден министър Иван Демерджиев обяви, че ще внесе искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Анонсът бе направен по време на участието му във формата „Властта говори! Открито“, който се излъчва във Facebook страницата на правителството. Министърът обясни, че искането ще бъде внесено в момента, в който Конституционният съд даде зелена светлина за това.

Отдавна сме в конфликт с Гешев, но той не е личностен. Конфликтът не е между г-н Гешев, който иска много да работи и едни хора, които не искат той да работи. Има дефицит на справедливост“, отбеляза Демерджиев. 

Важен тест: Стоилов пита Конституционния съд по казуса „Гешев“

Той напомни, че пловдивската адвокатска колегия, на която е бил председател, вече е давала оценка за действията на главния прокурор. Начинът, по който беше назначен, посланията, които излъчи още по време на избора си, провокираха реакция на пловдивската адвокатска колегия, чийто председател бях по време на избора. Отговорът на Гешев беше, че се е засегнал лично от това. Ние с него сме в ценностен конфликт“, посочи правосъдният министър.

По думите му поводите за внасяне на искане за отстраняването на Гешев са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които „протичат по странен начин“. Министърът обясни, че тези дела водят до осъждане на държавата пред Европейския съд по правата на човека. Той има съмнение, че Гешев следва принципите на върховенството на закона и е обективен в своите действия.

От главния прокурор се очаква да е символ на законност. Когато десетки хиляди скандират позор оставка, трябва сам да можеш да си дадеш сметка и да подадеш оставка“, изтъкна Демерджиев. Той допълни, че проблемът с главния прокурор е институционален, но когато личност, която няма необходимите качества, се прибави към институционалния проблем, това води до задълбочаване на кризата.

„Дори не е необходимо да има главен прокурор в този му вид. Нямаме главен съдия, техните функции са по-скоро административни. Много често ставаме свидетели как дела се изземват от хора, които работят съвестно по тях и после отлежават неясно защо във Върховната касационна прокуратура“, подчерта служебният министър.

Според него ЕК поставя много остро въпроса за отчетността и безконтролността на главния прокурор като условие България да получи финансирането по Плана за възстановяване. „Не ние сме поставили въпроса за главния прокурор като залог, ЕК го поставя. Имаме волята да го решим“, смята Демерджиев.

За ВСС той каза, че съдебният съвет сам е разклатил доверието в себе си. „Щом българските съдии смятат, че не си заслужава да излъчат свои представители, то този проблем трябва да бъде разрешен“, каза още той, цитиран от „Медиапул“.

Припомняме, че средата на юли месец предният служебен правосъден министър Янаки Стоилов предложи на ВСС да открие процедура за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Основанието бе уронване на престижа на съдебната власт, за което бяха посочени аргументи в доклад на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, дълъг над 100 страници. Пленумът на Висшия съдебен съвет обаче отхвърли като недопустимо внесеното предложение на служебния министър. Решението беше взето с 12 гласа „за“ и 8 „против“.

За ВСС искането за отстраняване на Гешев е недопустимо

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама