Продължава сагата с машините: „Сиела Норма“ със сигнал до прокуратурата

19:15, 07 ное 21 / Избори 2в1 25 1945 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Машините, които са предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено, те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите. Това заяви пред БНР главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Вчера от ГЕРБ свикаха брифинг пред складове на „Сиела Норма“, фирмата-доставчик за машините за предстоящите на 14 ноември избори, като бе изказана теория, че допълнителни 228 машини ще бъдат използвани за излъчването на 228 хил. манипулирани гласа. От „Сиела Норма“ пък са подали сигнал до прокуратурата за неправомерни действия на МВР, без да се дават повече подробности за естеството им.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължи темата, като заяви, че институциите до този момент не са дали удовлетворяващ отговор. Твърди, че машините са докарани с полицейски конвой в склада, като според него това е признак за далавера.

Петър Тодоров подчерта, че ЦИК е уведомена за тези машини и тя е подала писмо в ДАНС, които са извършили проверка на място и са установени посочените от него обстоятелства.

Пред NOVA NEWS  директорът на дирекция „Национална полиция“ Станимир Станев заяви, че няма риск за опорочаване на изборния процес чрез 228-те допълнителни машини. „Тези машини са собственост на фирма „Сиела“. Те са допълнително доставени от тях, информирани за това са ЦИК и всичко е под техен контрол. Доколкото ние имаме информация, тези машини са били отделени и няма да бъдат ползвани и не са сертифицирани от ЦИК. Според мен няма място за притеснение“, каза Станев, съобщи „Дневник“.

Борисов сигнализира за готвен „Костинброд 2“

„Сиела Норма“ със сигнал до прокуратурата

Meждувременно от прокуратурата съобщиха, че в петък (5 ноември) в късните часове в Софийска градска прокуратура е входиран сигнал от търговско дружество „Сиела Норма“, вносител на устройствата за машинно гласуване, в който се излагат твърдения за неправомерни действия от страна на служители на МВР.

В тази връзка дежурен прокурор незабавно е възложил проверка по реда на чл. 145, ал. 3 от Закона за съдебната власт на ДАНС, която да се извърши в срок до 48 часа. Изискана е и информация от Централната избирателна комисия.

Прокурори са връчили писма на представители на ГД „Жандармерия“-МВР, охраняващи склад на „Карго Партнърс“, с оглед предоставяне на информация, необходима за изясняване предмета на започналата проверка.

По-късно от МВР уточниха, че в подадения сигнал до Софийска градска прокуратура не се изразява становище за неправомерни действия от страна на служителите на ГДЖСОБТ. „В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с  въпросните 228 машини за гласуване да напуснат района на склада. Разпространеното съобщението е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество „Сиела Норма“, посочват от вътрешното министерство.

ЦИК не е поръчвала машините

ЦИК излезе с позицията, в която се посочва, че от там не са възлагали закупуване и доставка на тези машини, които са били транспортирани от „Сиела Норма“ заедно с машините, предмет на договора.

След узнаването за тяхната доставка ЦИК е изискала от „Сиела Норма“ информация относно тяхното предназначение, собственост и причините, поради които са били транспортирани едновременно с машините, закупени от Централната избирателна комисия, както и пълен опис със серийните номера на 228-те машини.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама