Опаковаха Бузлуджа: Завърши консервацията на мозайките на паметника

10:40, 08 ное 21 25 1782 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Продължават усилията по спасяването на паметника на връх Бузлуджа. Две години доброволци събират средства и реставрират монумента. Благодарение на усилията им уникалните мозайки бяха спасени и защитени преди началото на зимата.

Мозайките на Бузлуджа, разположение на 1000 кв. м и над 2,5 млн. камъчета, са най-голямото пано от такъв вид в Европа. Състоянието им обаче беше катастрофално, а за съхранението им бяха изградени предпазни съоръжения около тях.

„Преди две години, преди да започне проектът, мозайките бяха в критично състояние, те буквално се разпадаха, имаше реален риск, да ги загубим безвъзвратно. Сега сме изключително щастливи, че мозайките и в двата кръга са стабилизирани и предпазени от защитния навес. Успяхме да завършим навреме преди зимата”, обясни пред Нова телевизия Никифор Харалампиев, гл. асистент в катедра „Реставрация” на Националната художествена академия. 

Само за външния мозаечен кръг са използвани 600 кв. м. специализиран текстил, който да предпазва от вятър и влага паната. „Условията са много тежки, до 120 км/ч е вятрът тук, затова конструкцията, която сме изградили е много стабилна, едно платно е съвсем малко и ще може да издържи на напъна на вятъра и климатичните условия тук“, обяви пред bTV арх. Дора Иванова, ръководител на „Проект Бузлуджа”.

Състоянието на мозайките през зимата ще се следи онлайн, за което помага и поредният доброволец. Средствата за изграждане на защитните съоръжения са набавени по време на кампанията „Осинови мозайка“ ,в която се включиха над 10 организации и личности.

Следващата цел е отварянето на монумента за посетители. За да се случи това, се работи в две посоки - ремонт на покрива и цялостен ремонт.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама