Д-р Милен Врабевски в „Политкаст“: Политическата класа сякаш нарочно не работи за България

13:30, 08 ное 21 / Политкаст 25 2364 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Опитвайки се да правя добри неща, непрекъснато виждам спънки. За съжаление, вече си мисля, че те са плод не само на неразбиране, а и на една игра, която най-много ми прилича на това – политическата класа нарочно не пласира България по адекватен начин, не работи за нейното движение в правилна посока. На мен ми остава само да продължавам битката, давайки личния пример, защото ако си играем непрекъснато да бъдем съдници съвсем нищо няма да се случи. Затова искам да съм концентриран върху това, което правя и поне да не ми се пречи. Инвестициите ми в национални приоритети за мен са чест, гордост, удоволствие и най-важната полезност на моето ежедневие, но ми се иска да има и държава. Това заяви в новия епизод на „Политкаст“ д-р Милен Врабевски, основател и председател на фондация „Българска памет“.

За политическата класа

„С такава политическа класа няма как да узреем адекватно, а и след такива бичове спрямо нашето общество, като комунизма и двете огромни национални катастрофи, ние няма как изведнъж да намерим себе. Имаме нужда от процес. Но политическата класа не е създадена, за да ни прави щастливи, тя е част от геополитическата игра, разбирайте от големите пари. Политическата класа за това е внимателно избирана“.

„С малки изключения нашата политическа класа е от този сорт псевдоелит, който ни счита за биомаса, а останалите за някакви лидери, които смятат, че невзимането на решения в полза на държавата не е срам, позор и нещо нередно, а правилно наредени карти в полза на политиците. Разбира се, че не харесвам това, но никога не съм избирал критикарския подход, достатъчно много примери има, че държавата не функционира добре. За това правя усилия със собствени средства да задавам посоката и начина, по който да се решават проблемите. Дано държавата схване някога къде е необходимо да подаде ръка“.

За родолюбието

Родолюбието се преподава и възпитава. В семейната среда се получават основите, но училището е факторът, който извън медийната среда, която обикновено е враждебна на родолюбивите идеи, съхранява и възпитава ценностна система у учениците, за да може обичта към Родината да се превърне в мотивация тези деца да останат в страната и да дадат енергията си за нейното развитие. По този начин много лесно се добавя стойност към развитието на едно общество. Тук най-лесно човек разбира полезността си в своето съществуване, а ефективната всекидневна полезност води до прогрес в обществото“.

За националното съзнание

„Ако някой е решил да работи срещу държавата, първо е редно да изтрие съзнанието на хората, които имат желание да направят нещо добро за нея. Те би трябвало да не са мотивирани да го правят и точно това прави пропагандата в продължение на десетилетия, ако ли не и столетия“.

„За последните 200 години регионалната геополитика не се е променила много. Тя продължава да е антибългарска в голям процент от случаите, а ние не съществуваме в битката. За съжаление, като че ли твърде много сме смачкани и оскотели като нация. Това обаче не означава, че ни няма. Ние имаме право на съществуване, на правилното самоопределение и на историческата истина. Заради това битката ми е в тази посока, първо нека да се разкрие истината и след това всеки да си направи извода и избора“.

За действията на ползу роду

„Едно полезно съществуване включва усилията на всеки един член на обществото да добавя стойност към неговото развитие, но за да се прави това по-мотивирано, с по-голямо желание и за да бъде по-ефективно е необходимо да има страст във всичко това, изключително силно желание за напредък и прогрес и да се нарича то намерение да направиш следваща крачка на ползу роду“.

За ролята на съвременния българин

Това, което може да направи всеки един от нас е да не забравя принципа на Възраждането. Никой не е роден случайно, всеки човек е роден с мисия и тя е една и съща за всички хора по света – да се научат да живеят с другите хора. Следвайки този принцип, да си спомним героите ни от Възраждането, които при много по-тежки условия са правили уникални неща“.

„Всеки може да се опита по някакъв начин да работи за държавата си. Дори менталната нагласа е достатъчна, както и енергията, която е по посока развитие и прогрес. Пожелавам на всички да са неразделна част от истинското гражданско общество, което може да се движи независимо от политическата му класа“.

От връзката можете да чуете цялото участието на д-р Милен Врабевски. Темите, които засягаме са: дейността на фондация „Българска памет“, инициативите и националните приоритети, които тя преследва; демографската катастрофа; македонското общество, антибългарската пропаганда и бъдещето в отношенията ни с РСМ; съхраняването и опазването на националното съзнание и търсенето на историческата истина за миналото ни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама