ГЕРБ с нови съмнения за манипулации на машинния вот

13:30, 08 ное 21 / Избори 2в1 25 1513 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Атаката на ГЕРБ срещу машинното гласуване продължи и днес – отново с личното участие на лидера на партията Бойко Борисов. Миналата събота бившите управляващи разтресоха изборната подготовка, след като обявиха, че се готви измама чрез 228 машини, докарани в България, извън предназначените за изборите. А днес излязоха със готвени схеми, в които участвали вътрешни хора на политическите им противници в изборния процес, както и сценарий за двойни гласувания, пише „Сега“.

Каре IT спецове с обща фирма държи ключа за машините

Първият заговор беше представен от кандидат-депутата Тома Биков на дъска, на която имаше грубо разчертана с маркер схема. Предназначението ѝ беше да покаже онези четирима души, за които ГЕРБ отдавна настоява, че „отговарят практически за изборния процес”, без да са членове на Централната избирателна комисия. Биков спомена имената Александър Кирков, Пламен Желязков и Тодор Цолов.

Кирков беше представен като бивш служител на ИТ фирма, който преминал от голяма заплата в частния сектор към по-малка като съветник в ЦИК, където се занимава с т.нар. ключ на софтуера на машините за гласуване. А братът на Кирков, според ГЕРБ е преминал също от фирма към Държавна агенция „Електронно управленеие”, където се занимава със сертифицирането на ключа.Единият брат произвежда ключа, а другият брат го одобрява. Тук въпросът е няма ли други семейства в тази държава, които да се включат в изборня процес”, иронизира ситуацията Биков.

Четвъртото споменато име беше на Атанас Шарков – бивш съветник на служебния премиер Стефан Янев и на ексминистъра Асен Василев, както и сътрудник в ЦИК, а след това – участник в инициативния комитет, издигнал за кандидат-президент Лозан Панов. Пламен Желязков и Атанас Шарков, както и техни роднини, имат обща фирма, обяви Биков. „Всички квадратчета и стрелкички водят към честните избори, в кавички, на г-н Румен Радев, които се правят от братството на почтените – това са двамата братя, единият прави ключа, а другият го проверява, и братството на съдружниците”, завърши кандидат-депутатът.

Избирател може да гласува два пъти с машината

От партията на Бойко Борисов описаха и вариант, по който, според тях, избирателят може да гласува на два пъти. Това можело да стане по следния начин: избирателят натиска на машината бутона за гласуване на президентския вот; получава си разписката; след това обаче – умишлено или поради собствено невнимание, поисква да гласува и за депутати; получава нова карта, с която обаче избира да натисне този път бутона за гласуване и на двата вида избори; устройството му разпечатва още две бележки – за президент и за парламент; така накрая се оказва с общо три разписки, тоест, три подадени гласа – два за президент и един за парламент.

Целият този сценарий стъпва върху едно изречение от методическите указания, с които ЦИК иструктира секционните избирателни комисии за провеждането на машинното гласуване. Това изречение е следното: „Избирател, който е гласувал само в един вид избор и се е подписал в избирателния списък, няма право отново да гласува в другия вид избор”. Според ГЕРБ, ако гласоподавателят поиска нова карта, за да гласува и на друг вид избори, преди да се е подписал в списъка, може да получи такава.

Малко по-нагоре обаче в методическите указания е записано следното: „Избирателят поставя картата за гласуване в машината с чипа напред. От първоначалния екран чрез натискане избира дали ще гласува в двата вида избори или само в единия от двата”. Това показва, че от гласоподавателя се очаква предварително да е решил – дали ще участва и в двата вида избори или само в единия. От ЦИК предварително предупредиха, че софтуерът не позволява на избирателя да се върне назад, след като веднъж е направил избор с бутона в кой от вотовете ще гласува, и затова хората трябва да знаят в какво искат да гласуват, преди да стигнат до машината.

Борисов: Кръстоносците се отказаха от машинното гласуване

Борисов отново наблегна, че контролните разписки, разпечатвани от устройствата, трябва да се броят във всички секции. „Защо толкова ги е страх да се преброят контролните талончета? Знаете ли какъв е проблемът? Ако направят подобно нещо, от машината ще излезе, че са дали три листчета, а в протокола ще пише две. И като ги хванем така, ще се обжалва резултатът от машината. И съдът, като поиска да се разглоби, ще им хване цялата схема”, обясни Борисов от какво според него се страхуват опонентите му.

Бившият премиер намекна, че загубата на партията му на последните избори на 11 юли т.г. всъщност се дължала на манипулации с вота в чужбина. „В България преброиха 99.2 процента (от гласовете – бел.ред.) в рамките на ден, а 0.8 процента броиха три дни. И точно с тези 0.8 процента ни победиха – от чужбина. Ето там става работата – на тази схема”, посочи той към дъската. След което се сблъска с предното си заявление, че лъжите с машините ще лъснат в съда, като каза: „И дори да обжалваш в съда, нищо не може да стане, защото съдът няма хартиен носител. Ще му занесат една флашка и какво ще направи съдът? Така е измислено”.

Той попита отново за 228-те машини: „Защо са в този склад? Толкова няма складове в София! И както са за друга страна, що дирят при нашите машини за нашите избори в неделя?! ... Уж са случайно там, но ги пазим с полицията!”

Той повтори тезата си, че „Демократична България” и служебното правителство работят задкулисно с ДПС. „Христо, като няма какво да каже – ГЕРБ и ДПС. Чакай бе, човек! Вие работихте с ДПС в последния парламент – актуализирахте с тях бюджета, дадохте им най-добрите комисии ... Що си кривиш душата?”, обърна се задочно шефът на ГЕРБ към съпредседателя на ДБ Христо Иванов.

„Казват, че ГЕРБ водят кръстоносен поход срещу машинното гласуване. Кръстоносците отдавна се отказаха от машинното гласуване – Германия, Холандия”, каза още Борисов в отговор на думите на Христо Иванов по-рано днес, че ГЕРБ и ДПС водят кръстоносен поход срещу машинното гласуване, защото то им пречи да купуват и манипулират вота.

Иванов: Борисов да спре да лъже хората

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов определи думите на Борисов и ГЕРБ за поредната манипулация преди вота в неделя. Той посочи, че не би обръщал внимание на подобни умотворения, ако не са изречени толкова много лъжи на едно място.

Борисов цели да изплаши хората да не гласуват и изборите да се решат от твърдото ядро на ГЕРБ, заяви Иванов. Той опроверга твърденията, че „четирима конника на Апокалипсиса контролират машинния вот". По думите му има един начин за контролиране на софтуера на машините - всички партии получат достъп до изходния код и експертите на партиите проверят дали всичко е наред и този метод за контрол е заложен в Изборния кодекс. Съпредседателят на ДБ обаче заяви, че това не се случва, защото представителите на ГЕРБ в ЦИК блокират получаването на достъп до кода. Твоите хора в ЦИК си седят на ушите и не ни подкрепят, както е по закон, за да получим достъп до изходния код“, обърна се той към Борисов.

Според него лидерът на ГЕРБ лъже и измисля невероятни истории за нарушения на изборите. „Ако имаш доказателства, обърни се към твоя приятел Гешев. Севи може да му пише в чатчето. Сезирайте го, защото така се прави. Да вземе най-накрая да свърши някаква работа“, каза още Иванов и призова бившия премиер да спре да лъже и плаши хората.

Христо Иванов заяви още, че макар и Борисов да отрича връзка с ДПС, то кметовете на ГЕРБ се "гушкат с Пеевски", който е "най-добрият приятел на Борисов".  По думите му ГЕРБ и ДПС "подтискат избирателната активност и ерозират доверието в изборите".

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:37, 09 ное 21

Мислят че те като правили измами и другите ще правят НЕ за тях ще има разкритие

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама