„Маркет линкс“: ГЕРБ са първа политическа сила, а „Има такъв народ“ шеста

08:39, 09 ное 21 / Избори 2в1 25 2774 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентските избори вероятно ще се решат на втори тур. Това е изводът на социолозите от „Маркет линкс“. 

Сред решилите да гласуват Румен Радев събира подкрепа от 46,7 на сто. Това е разлика от повече от 20 пункта пред втория. Подкрепеният от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков получава 25,6 процента. Кандидатът на ДПС Мустафа Карадйъ е трети с 10,3 процента, а председателят на ВКС Лозан Панов (подкрепен от „Демократична България“) има подкрепата на 7,7 процента.

„Екзакта“: Шест партии в следващия парламент

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов има 2,6 на сто от гласуващите. А певицата Луна Йорданова е шеста по резултат - с около 1,3 процента.

Решаваща за президентския вот е и активността. Пред социолозите твърда убеденост, че ще гласуват изразяват мнозинството от българите – почти 60 на сто. Други 19 процента заявяват, че вероятно ще го направят. Почти 5% от гласуващите не са избрали своя кандидат и така е възможно пренареждане.

Кой влиза в новия парламент?

Сред заявилите, че ще гласуват ГЕРБ-СДС са първи с 23 процента. Втора е формацията на Кирил Петков и Асен Василев с малко над 16 на сто. Левицата се очертава да бъде трета политическа сила, според социолозите – с 12.1 процента. ДПС е след тях с малко над 11 процента. „Демократична България“ събира 10,5 на сто. Според изследването „Има такъв народ“ на Слави Трифонов e на шеста позиция с подкрепа около 10 процента.

„Галъп“: Шест партии в следващия парламент, ще има втори тур за президент

На ръба за влизане в парламента остава „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 4,1. Под тях са „Възраждане“ с 3% и ВМРО с 1,2%.

Данните са от проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и Маркет ЛИНКС, проведено сред 1112 лица над 18 г. в страната в периода 02–07 ноември 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:36, 09 ное 21

ИТН не трябва да е в парламента

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама