Пожар в сградата на бившето кино „Възраждане“

13:10, 09 ное 21 / София 25 2668 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Пожар горя в бившето кино „Възраждане“ в центъра на СофияСигналът бе подаден около 7 часа сутринта, на място имаше няколко пожарни. Пожарникарите са спасили от огъня съседна сграда, чийто покрив също е бил обхванат от пламъци, съобщава БНР.

Няма пострадали хора, но движението е спряно. Районът е отцепен от екипи на полицията. По време на пожара на мясото е имало силно задимяване, но към момента нивата на въздуха са в норма. 

По-късно от пожарната съобщиха, че пожарът бе овладян. Продължават обаче доизгасителните действия, както и разчистването след огъня, пише БТА.

Това не е първият пожар в сграда, която е паметник на културата. През 2017 година тя отново бе обхваната от пламъци. 

Пожар унищожи емблематична сграда в центъра на Благоевград

От Софийската районна прокуратура обявиха, че на място ще бъде извършен оглед и други действия по разследването. С оглед на това, че пожарът не е първи инцидент, в сградата ще бъдат проверени всички възможни версии, включително и евентуални умишлени действия, довели до възникване на пожара.

Директорът на столичната пожарна комисар Веселин Гетов, който е на мястото, обясни:„Установяваме, че запалването е възникнало от действие на хора, които вероятно са обитавали сградата. Към настоящият момент не сме открили пребиваващи хора, тоест няма застрашени такива“.

Културният министър иска сградата да се отнеме от собствениците

Трябва незабавна промяна в законапри такъв инцидент незабавно сградата да се отнема от собствениците, защото собственикът е длъжен да поддържа и охранява тази си собственост. Това заяви пред журналисти министърът на културата Велислав Минеков, който дойде на мястото на пожара.

Класически вид престъпност е това, явно мафията набира сили, предполага, че служебното правителство скоро ще приключи (…) Това е схемата как да унищожим паметник на културата – подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите, след което плочите премръзват и се обявява сградата за негодна и строите вашия билдинг с неговите 28 етажа. Винаги има един клошар, само че нали няма да се заблуждаваме, че не става дума за клошар“, подчерта министърът, цитиран от bTV.

Той направи паралел с други подобни случаи, сред които – тютюневите складове в Пловдив, а и предходните два пожара в историческата сграда в центъра на София. „Ще се постарая това да влезе в прокуратурата, защото съм бесен“, заяви Минеков.

Глобяват собственика

Столична община глобява с 200 000 лв. собственика на бившия театър „Възраждане“ заради бездействие, довело до увреждане на сграда паметник на културата.

Експерти от дирекции „Контрол по строителството“ на Столична община и район „Възраждане“ ще извършат оглед на нанесените щети от пожара.

В началото на тази година на собственика на сградата е връчен протокол с предписания за обезопасяване и ремонт на сградата, които не са извършени, отбелязват от Общината.

Сградата на булевард „Христо Ботев“ в София започва съществуването си като театър „Ренесанс“, построен през 1900 година. През 1940 г. сградата изгаря, за да бъде възстановена.

През годините приютява кино „Възраждане“, профсъюзен дом „Георги Димитров“, а в по-нови времена е популярна като поп-фолк дискотека „Син сити“. След 1 януари 2016 година заведението затваря врати и от тогава не работи.

В края на 2015 година хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев сподели намерението си на мястото на „Син сити“ да построи нов петзвезден хотел, припомня БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама