„Сиела Норма“ изненада ЦИК с още 150 машини

09:35, 09 ное 21 / Избори 2в1 25 2019 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Сагата с допълнителни машини за гласуване продължава. Централната избирателна комисия беше изненадана от партида машини за гласуване извън от тези, които са поръчани за изборите в неделя.

Оказа се, че нови 150 машини на „Сиела Норма“ се намират в митнически склад на територията на Летище София. Информацията изненада членовете на ЦИК, които поискаха от прокуратурата и ДАНС машините да не бъдат освобождавани от митническия склад с оглед на неяснотата около тях.

Машините са гаранционни

Пред Mediapool изп.-директор на компанията Веселин Тодоров посочи, че е изненадан от реакцията на ЦИК, тъй като въпросните 150 машини току-що са пристигнали на Летище София и са за гаранционно обслужване на 12 800-те машини, които ще се ползват на предстоящите избори на 14 ноември.

„Тези машини току-що са пристигнали на Летище София. Те са собственост на „Смартматик” и са с цел поддържане на гаранционното обслужване на машините на ЦИК, т.е. на 12 800-те машини, които ще се ползват за вота. Те ще бъдат използвани само за гаранционно обслужване", каза Тодоров. 

По думите му под гаранционно обслужване трябва да се разбира всичко, което е свързано с отстраняването на дефект в устройствата. Той даде пример с повреден принтер, скъсан кабел или ситуация, при която карточетецът спре да отчита картите, екранът спре да се включва или USB портовете не работят и т.н.

„Ако проблемът се окаже по-дълбок, тогава по-вероятно е да сменим цялата машина, уточни Тодоров. На тези 150 машини нямало качен софтуер и не могат да се ползват за гласуване.

„Уведомихме прокуратурата и тя ни даде разрешение да ги закараме на склад. А прокуратурата е уведомила ЦИК", посочи по-късно той. 

Около 400 допълнителни машини, ще се използват за сервизна дейност

Броят на допълнителните машини, извън устройствата, с които ще гласуваме на 14-ти ноември, е около 400, обяви днес в ефира на БНТ Веселин Тодоров от Сиела Норма“. Ако непосредствено преди 14-ти ноември се установи, че някоя от машините е повредена, тогава устройството ще бъде заменено с една от резервните машини, но това ще стане с изричното нареждане на ЦИК, поясни Тодоров.

Той допълни, че допълнителните машини не са смесени с останалите. По думите му ЦИК е разпоредила всички устройства да бъдат съхранявани в един склад, но фирмата е отказала да ги вкара там. Те са извън склада с машините за изборите. Ако бяха влезли и бяхме изпълнили това разпореждане на ЦИК нямаше да е толкова сигурно, че няма някакви рискове. Това щеше да породи съмнение. Аз мога да твърдя, че те не представляват никаква заплаха“, увери Тодоров.

Относно отправените упреци, от страна на някои политически сили, които сравняват скандала с допълнителните машини с аферата Костинброд“, Веселин Тодоров отговори, че допълнителните устройства не представляват никаква заплаха за вота.

3200 души ще отговарят за поддръжката на машините в изборния ден у нас и в чужбина. Машините за гласуване извън страната са с инсталиран софтуер и вече се транспортират. Веселин Тодоров сведе до минимум възможностите за хакерски атаки и допълни, че машинният вот гарантира честни избори. По думите му можем да гарантираме една от най-добрите системи в света и България трябва да бъде пример за ЕС“.

Предисторията

През уикенда се разгоря скандал с други 228 машини на Сиела Норма“, които са над последната поръчка за 1600 устройства за предстоящите избори 2 в 1 и които станаха повод на лидерът на ГЕРБ да заподозре манипулации на изборите.

„Сиела Норма“: 228-те машини са за наши нужди и не дължим обяснение за тях

От заседанието на ЦИК в понеделник стана ясно, че комисарите очакват ясни отговори от Сиела Норма“. „Мисля, че е крайно време тези въпроси да бъдат зададени към „Сиела Норма“. Защото някак оставам с усещането че всичко е съсредоточено само върху ЦИК, а очевидно тя не е вносител, нито възложител на закупуването на машините, които в последно време се оказва, че „Сиела Норма“в качеството на не знам каква транспортира и съхранява", коментира шефът на комисията Камелия Нейкова.

Веселин Тодоров от Сиела Норма“ обясни, че въпросните машини няма да се ползват на вота в неделя, а са предназначени за демонсртации в Грузия и Албания, но са поръчани заедно с тези за изборите у нас заради по-ниските транспортни разходи.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама