Ново 20: „Само“ 30% от комисиите ще броят машинни разписки

17:06, 09 ное 21 / Избори 2в1 25 1645 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Въпреки решението на съда броене на контролните разписки, отпечатвани от машините за гласуване, ще има. То обаче няма да обхване всички избирателни секции в страната, какъвто беше първоначалният вариант, а 30% от тях. Това реши на днешното си заседание Централната избирателна комисия.

Секциите с машинно гласуване в страната са общо около 9400. Решението на изборните комисари означава, че над 3000 секционни избирателни комисии ще се трудят допълнително в късните часове след изборния ден, за да преглеждат на ръка отрязъците.

ВАС отмени двойното броене на резултатите от изборите

Предложението за промяната дойде от члена на комисията Емил Войнов, който е от квотата на БСП. Освен представителите на левицата в комисията, зад идеята застанаха и хората на ГЕРБ, и ИТН. Противопоставиха се комисарите на ДПС, ДБ и ИБГНИ. Това беше интересен обрат - доскоро ГЕРБ, БСП и ИТН подкрепяха искането за 100-процентово броене. Остана впечатлението за постигната компромисна договорка между тези 3 формации, която обаче не се оказа удовлетворителна за останалите три.

Дълга разпра

Около час и половина продължи обсъждането на въпроса, който се превърна в политически, откакто ГЕРБ прегърна като своя кауза въвеждането на броене във всички избирателни секции. В края на октомври ЦИК прие решение именно в този смисъл. Това предизвика сериозна съпротива от противниците на ГЕРБ и порой от жалби във Върховния административен съд (ВАС). Магистратите прецениха, че въпросът за начина и обема на проверката на разписките е изцяло в правомощията на ЦИК. Това доведе до нови сериозни сблъсъци между разделените на лагери комисари, а казусът увисна.

Броенето на машинните разписки е атакувано в съда

Разпрата се поднови и днес с общо-взето същите аргументи. От ГЕРБ и ДПС първоначално отхвърлиха категорично предложението на Войнов и настояха за 100-процентово броене. Представителите на ГЕРБ използваха като аргумент споменатия факт, че ВАС не обори решението на комисията за повсеместно броене. А тези на ДПС изтъкваха, че от излизането на съдебното решение насам няма промяна във фактическата обстановка или в нормативната база, която да налага на ЦИК да измени толкова радикално първоначалната си позиция. В мотивите си поддръжниците на броенето включиха и скандалите с машините от последните няколко дни, като настояха, че това налага да се приемат допълнителни гаранции за машинното гласуване, които да успокоят обществеността, предаде „“ „Сега“.
 
 
Опонентите им - в лицето на комисарите от ДБ и ИБГНИ, напомниха, че правените в миналото проверки на разписките не са показали разлики с отпечатаните от машините протоколи с изборните резултати. И посочиха, че ако секционните комисии бъдат принудени да вършат толкова тежка и рискована работа, много вероятно е да се стигне до преписване на протоколи или до обичайните масови грешки, с които се характеризира работата на членовете им.
 
Оказа се, че членовете на ЦИК дори не са съгласни за смисъла на решението на ВАС. Зам.-председателят на комисията Росица Матева (ИБГНИ) заяви, че според магистратите контролното преброяване има само информативен характер и затова не е необходимо да се извършва в нощта след изборния ден. Колегата й Георги Баханов (ГЕРБ) отвърна, че нищо подобно няма в решението, а Матева го четяла като "дявола евангелието".

Пълно несъгласие имаше и по въпроса за проверката на разписките, проведена след миналите избори от 11 юли т.г. Мнението на Матева, че тази проверка е показала, че няма проблем, беше оспорено от секретаря на комисията Севинч Солакова (ДПС). Според Солакова ЦИК въобще няма становище по въпроса, а казаното до момента от нейните членове са единствено лични мнения. А накрая обяви, че на последния вот в някои машини е открит "нерегламентиран софтуер", преди изборния ден. Матева призна, че е имало неодитиран софтуер на доставчика на устройствата "Сиела Норма", но отрече това да е причинило проблеми.

Накрая се гласува и одобри предложението на Войнов. От ДПС, недоволни, че аргументите им не се чуват, не го подкрепиха. Недоволни останаха също ДБ и ИБГНИ, които настояваха броенето да се проведе от самата ЦИК, за да се снеме бремето от секционните комисии.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама