Къщата на Гешов в София няма да става 7-етажен хотел

16:13, 10 ное 21 / София 25 4257 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Върховният административен съд (ВАС) реши голямата къща на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7 в София, точно на гърба на кино „Одеон“, да бъде запазена като паметник на културата вместо да стане 7-етажен хотел в центъра на София. Домът на българския министър-председател от периода 1911-1913 г. Иван Гешов през последните 20 години се руши и днес се е превърнал в бунище, заградено с тенекии и предпазни мрежи.

Съдът потвърди заповед на Столична община

Окончателното решение на ВАС е в полза на Столична община срещу жалба от собствениците на имота „Артемида – БСИ“ АД. Фирмата обжалваше заповедта на главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, с която беше наредено да се изработи служебно изменение на плана за регулация и застрояване и работен устройствен план за УПИ II-4 „за хотел“, кв. 428, м. и реално къщата да се запази.

През 2003 г. с писмо на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е съгласувано изменение на подробния устройствен план и регулационния устройствен план. Направено е и изменение на застрояването на урегулирания поземлен имот и от терен за детска градина той става терен за хотел, посочи още преди две години Столична община.

Проектът за нов подробен устройствен план ще бъде съобразен и с изискванията на Общия устройствен план на Столична община.

Столична община е връчила на собственика заповед за аварийна консервация на застрашените от унищожаване елементи от фасадата и защитно покритие.

Съдът осъжда „Артемида – БСИ“ да заплати в полза на Столична община съдебно-деловодни разноски в размер на 270 лв., съобщи „Медияпул“.

Контрол

На собствениците на сградата редица пъти досега са налагани санкции заради състоянието ѝ. Първата е за 10 000 лв. през 2013 г., която е платена. Втората наложена санкция е от 2015 г. за 20 000 лв., а третата е от 2018 г. за 50 000 лв. За последните две санкции производството в съда е висящо и глобите не са платени. Глобата от 50 000 лв. е намалена от Районния съд в София на 20 000 лв. и в момента се обжалва от Столична община.

Предисторията

След промените през 1990 г. къщата на Гешов става общинска собственост и попада в активите на общинското дружество „Софийски имоти“. В края на 1997 г. то прави смесено дружество – „Артемида БСИ“ с „Бексим“ ЕООД, собственост на Аделина Пишинова. Тя става изпълнителен директор на „Артемида БСИ“.

В доклада на временната общинска комисия, която преди години проверяваше скандалните сделки на „Софийски имоти“, е посочено, че при създаването на дружеството „Артемида БСИ“ са апортирани общински имоти - магазини, сгради, дворни места в идеалния център на София - по булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ и на площад „Славейков“. Става въпрос за пет търговски обекта, всеки със средна площ от около 100 кв. метра и една детска градина.

От своя страна „Бексим“ влиза в сдружението с непарична вноска, апортирайки в капитала му 4-етажен хотел с площ от 640 кв. м в село Стойките до курорта Пампорово и магазин от 147 кв. м, на ул. "Леге" 8 в София.

През 2003 г. „Софийски имоти“ продава дела си в смесеното дружество на „Бексим“ за малко над 1 млн. лв., става ясно още от доклада на временната общинска комисия в СОС, която разследваше скандалните сделки на „Софийски имоти“.

Същата година с писмо на НИНКН е съгласувано изменение на подборния устройствен план и регулационния устройствен план. Направено е и изменение на застрояването на урегулирания поземлен имот и от терен за детска градина той става терен за хотел, се казва в съобщението на Столична община.

Етажната собственост на съседния имот е обжалвала промяната, но съдът е оставил без разглеждане жалбата им.

В крайна сметка планът, одобрен със заповед от 11 юни 2004 г., предвижда построяване на хотел със запазване само на фасадата на сградата към бул. „Патриарх Евтимий“. Заповедта е одобрена от тогавашния главен архитект на Столична община арх. Стоян Янев, се казва в съобщението на общината.

С писмо на НИНКН от 19 януари 2007 г. е съгласувана виза за проучване и проектиране.

На 23 юни 2014 г. е дадено предписание за пълно архитектурно заснемане и изготвяне на проект за консервационно реставрационни работи.

През 2016 г. проектът на „Артемида БСИ“ е получил зелена светлина от НИНКН.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама