Сертификатът за антитела е готов

10:16, 11 ное 21 25 4886 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Сертификатът за антитела е готов. Съгласно заповедта на здравния министър всички граждани, които имат лабораторен резултат със стойност над 150 BAU/ml, ще могат да изтеглят своето удостоверение от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc.

Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер (НРН) на резултата от изследването. НРН може да бъде получено от лабораторията, направила изследването. На място може да бъде взето и самото удостоверение.

Документът е валиден 90 дни от датата на направеното изследване и важи само на територията на България. С него няма възможност да се пътува зад граница.

Генерираното удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказано чрез лабораторен тест е с различен формат от европейския модел на зелен сертификат. В документа се съдържат всички задължителни атрибути - QR код, номер на удостоверението, лични данни на лицето, начална и крайна дата на валидност, лабораторен резултат от изследването на антителата и номер на лабораторията или лечебното заведение, където е взета пробата, обясниха от „Информационно обслужване“.

Сертификатите за антитела влизат в сила от 11 ноември

За да бъде валидно удостоверението, изследването за антитела задължително трябва да е направено след 11 ноември от лаборатория, която е успешно интегрирана с НЗИС. Тестове, направени извън България или в лаборатории, които все още не са свързани с информационната система на Министерство на здравеопазването, няма да могат да бъдат използвани за генерирането на електронния документ. За това се препоръчва гражданите първо да се поинтересуват свързана ли е лабораторията, в която имат намерение да се тестват.

Близо 2,4 млн. е броят на изтеглените COVID сертификати и удостоверения през интернет портала на НЗИС до този момент. От обявяването на противоепидемичните мерки на 19 октомври досега гражданите са изтеглили над 1.480 млн. документа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама