ЦИК: В договора няма клауза за допълнителни машини за резервни части

08:30, 12 ное 21 / Избори 2в1 25 1708 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В договора между ЦИК и фирмата-доставчик на машините за изборите няма клауза за допълнителни машини за резервни части. Това коментира заместник-председателят на комисията Димитър Димитров в ефира на bTV. Той все пак гарантира, че няма как случайна машина да се озове в избирателна секция.

„Мога да кажа като собствено мнение, че ще имам възможност да се запозная с всичко, което се е случило след деня. Какво си мисли г-н Тодоров в момента в главата, всички които са край него, какво е обяснил, защо се държи като дете от детска градина, обяснявайки, че трябва да сменяме щипките на машините. Нали знаете какви са щипките, те са едни пластмасови обикновени щипки, с които се слагат преградните пана, с които се изолира прекият достъп до гласа на избирателя. Това ли е проблемът - понеже една щипка ни се е счупила, дайте да сложим нова машина“, запита той управителя на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров, който е доставчик на машините за гласуване. Според него това са обяснения, които не се побират в здравия разум.

Рашков: Няма данни допълнителните машини да са за манипулация

Машините са сертифицирани. Повтарям, че те не са одитирани, защото одит е възможен само тогава, когато те са работили и трябва да знаете какво се е случило, за да може да одитирате“, изтъкна Димитър Димитров. 

По думите му са се опитали да направят стопроцентова проверка: „Част от партиите, най-вече новите партии решиха, че това е излишно. Разбира се, цялата идея с машините е част от идеята на „промяната“. Вижте, да сте забелязали президентът да е казал дума за това? Или да е казал дума за пандемията. Той се къпе в една народна любов, която е прекрасно организирана“.

Ново 20: „Само“ 30% от комисиите ще броят машинни разписки

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама