ЦИК: Контролното преброяване е информативно, не влияе на изборния резултат

10:05, 13 ное 21 / Избори 2в1 25 1527 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Контролното преброяване е само информативно и не може да се отрази на изборния резултат. Това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

„Такова контролно преброяване трябва да се направи от ЦИК, а не от СИК. След решението на Върховния административен съд се надявам, че няма да се използва това преброяване, за да се атакува резултатът от машините, защото ще има грешки в протоколите на Секционните избирателни комисии“, коментира Матева в ефира на bTV.

Тя беше категорична, че е важен резултатът от протокола, принтиран от машината, а преброяването е само информативно. Матева посочи, че в ръчното преброяване няма да се смятат преференциите, но очаква забавяне в отчитането на резултата.

Обрат: ЦИК ще брои всички разписки

В неделя 11 936 машини ще бъдат използвани за вота у нас и в чужбина.

Председателят на ЦИК заяви, че няма как сертифицираните за вота машини да се смесят с допълнителните на „Сиела Норма“. Тя обясни, че пристигналите нови машини за фирмата не са разпечатвани и се охраняват, като ще бъдат върнали на „Сиела Норма“ на 22 ноември.

Останалите машини, намерени в митнически склад на Летище София, за които ЦИК разбра от прокуратурата, вече са преместени и се охраняват от МВР, като не могат да излизат от там без разрешението на ЦИК.

След като бъде инсталиран софтуерът, той се заключва, а ключът се намира в ЦИК. За да се инсталира нов софтуер е необходим този ключ, а той се съхранява от ЦИК. След това в машините се поставят флаш паметите, затваря се отделението. В СИК машините пристигат с пломбирано това отделение, отделението за хартията и има предоставени пломби на СИК, които да пломбират след включването ѝ“, обясни Матева.

През изборния ден всичките отделения са заключени, в края на вота – след разпечатването на протокола се отваря отделението с флаш паметите. Едната отива в ЦИК, а другата в РИК.

Партии обжалват решението за броене на всички разписки от машините

Днес две политически партии внесоха жалба във Върховния административен съд срещу снощното решение на ЦИК за ръчно броене на всички разписки от машинното гласуване. ВАС обаче ще се произнесе чак след изборите. 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:44, 13 ное 21

Следващия път вкарайте в машините бобови зърна, и почвайте да ги броите. И защо ЦИК не спазва решението на съда?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама