Отново атакуват броенето на машинните разписки в съда

17:27, 13 ное 21 / Избори 2в1 25 1459 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В деловодството на Върховния административен съд са внесени две жалби във връзка със снощното решение на ЦИК да бъдат преброени 100% от разписките от машинния вот. Жалбите са на коалиции, регистрирани за утрешните избори.

ВАС гледа в понеделник делата по жалбите. Съгласно Изборният кодекс съдът трябва да се произнесе по тях в 3-дневен срок. 

Преди дни Върховният административен съд се произнесе по въпрос, свързан с броенето на всички контролни разписки - тогава трима върховни съдии записаха в определението си, че по решение на Централната избирателна комисия може да има различно процентно съотношение на броене на разписките, но резултатът се отразява единствено и само с протоколите, които ще излязат след това от машината за гласуване.

ВАС отмени двойното броене на резултатите от изборите

Решението на Централната избирателна комисия за стопроцентово броене на разписките от машинния вот беше обявено късно снощи. То дойде три дни, след като Комисията беше решила, че подобно броене ще се прави само в 30% от секциите, припомня БНР.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова мотивира новото решение с нуждата да бъде потушено напрежението, което се е създало след намирането на допълнителни машини за гласуване, внесени от фирмата-доставчик „Сиела Норма“.

ЦИК: Контролното преброяване е информативно, не влияе на изборния резултат

„И за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. В крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама