Започва Коледният пост

08:55, 15 ное 21 25 1138 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От днес започва 40-дневният Рождественски или Коледен пост, които завършва на 24 декември - на Бъдни вечер. Коледният пост е вторият по своята дълготрайност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския или Петровия пост. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември, включително, се консумира единствено растителна храна. Традиционно на 21 ноември - на Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба.

За заболели, за бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен на духовен подвиг, изискващ себеограничение, пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама