„Продължаваме промяната“ веднага започва разговорите с потенциалните партньори

18:09, 15 ное 21 / Избори 2в1 25 1113 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Готови сме да бъдем първа политическа сила и да носим тази отговорност. Това заяви съпредседателят на партията победител в парламентарния вот „Продължаваме промяната“ – Асен Василев, пред bTV.

По думите му още тази седмица ще започнат разговорите с потенциалните им партньори – всички партии в парламента без ГЕРБ и ДПС. „Идеята ни е по всеки един от секторите, където е необходима реформа – енергетика, здравеопазване, образование – да се сформират работни групи от всичките партии – от нас, БСП, ДБ, ИТН. Бихме поканили в тези групи и министрите от служебния кабинет – в ролята им на експерти. Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаване и накрая да се излезе с един план за следващите четири години“, обясни Василев.

При обработени 93.28% от протоколите: БСП измести ИТН от четвъртото място

Според него за да има устойчиво управление, е необходимо стабилно мнозинство в парламента. Допълни, че няма как да се случи обещаната промяна с правителство на малцинството. И обясни, че за момента не вижда обстоятелства, които да накарат „Продължаваме промяната“ да преговарят с ГЕРБ и ДПС.

Василев не коментира персонални номинации за бъдещи министри. Обясни, че първо трябва да се започне от проблемите, а не от хората. Въпреки това той потвърди, че съпредседателят Кирил Петков ще бъде кандидатурата за премиер, а той за финансов министър. „Казахме, че това са кандидатури, но те не са червена линия, не са задължителни и на база това, което експертните групи решат, и това, което стане ясно в рамките на коалиционните преговори – ще се вземат тези решения. Нито Асен Василев трябва задължително да е финансов министър, нито Кирил Петков - премиер“, допълни Василев.

Той коментира, че всички клаузи в коалиционното споразумение ще бъдат детайлно описани и с конкретни срокове. Като основен приоритет за ПП Василев посочи реформата в правосъдната система.

Относно галопиращата инфлация Василев каза, че няма как България да се справи бързо с проблема: „Левът е закачен за еврото, ако има инфлация в еврозоната 5%, няма как инфлацията в България да е по-различна – може да е процент нагоре или надолу“.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама