Трите най-звучни шамара на изборите

10:00, 16 ное 21 / Избори 2в1 25 2274 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Почитателите на Русия няма как да не са чували за спорта, който през последните години набира сериозна популярност там и става все по-интересен. Това са турнирите по биене на шамари. Целта при тях е да плеснете силен шамар на своя опонент – такъв, че след това той да не може да продължи. Имат си дори и шампион, който с един удар праща в нокаут – 160-килограмовия фермер Василий Камотски. Като целта на шамара по-скоро е да унижи, отколкото да нарани физически отсрещната страна.

На нещо като биене на шамари за унижение приличаха и последните избори у нас. И трите най-звучни от тях още дълго време ще кънтят в ушите ни.

ГЕРБ три пъти обърна бузата

Безспорно най-много плесници събраха бившите управляващи. След като на предишните избори Слави Трифонов прати в нокдаун ГЕРБ със звучен шамар, то този път партията на Бойко Борисов обърна другата буза, в която се прицелиха „Продължаваме промяната“ и Румен Радев. И шамарите от тях изглеждат много по-болезнени.

Първата плесница са числата. Резултатите към момента показват няколко процентна разлика между формацията на бившите служебни министри и ГЕРБ. А тенденцията най-вероятно ще се запази и при последващата обработка на протоколите. И тази плесница боли, тъй като Кирил Петков и Асен Василев се появиха на политическата сцена едва преди няколко месеца. И избирателите им повярваха повече, отколкото на управляващите през последните 12 години. И дори и последният коз, който ГЕРБ извади преди изборите - прозрението, че „протестните“ партии не могат да съставят съвместно управление, този път най-вероятно ще се окаже грешен.

Втората плесница дойде от „Дондуков“ 2. Безспорно ГЕРБ ги боли най-много от ръката на Румен Радев. От това, че „хора на президента“, когото в предизборната кампания те обрисуваха като нещо средно между Ханибал Лектър и Волдемор, ги победиха от първия път. От това, че въпреки че са нарушили Конституцията, народът ги предпочита пред бившите управляващи. Това ще им държи влага още дълго.

А Бойко Борисов си „намери майстора“. Беше ясно, че този момент ще дойде, но май никой не предполагаше, че човекът ще се окаже рапър и то не кой да е, а именно Ицо Хазарта. По данни към момента той постига легендарна победа – побеждава Борисов на собствената му територия – софийския 25-и МИР. Нещо като падането на Константинопол.

Два шамара за „Има такъв народ“

Вторият, поел най-много шамари, е Слави Трифонов и неговата партия „Има такъв народ“. След като на вота през лятото той беше големият победител, сега избирателите го наказаха в дъното на класацията.

Слави пострада най-много от сляпата си увереност, че всички ще играят по неговата свирка. И разбра по трудния начин, че на политическата сцена правилата са много по-сурови, отколкото на телевизионната. И това, че 100 хиляди души плащат билет, за да гледат неговото шоу, не значи, че в бюлетината ще маркират неговото квадратче. Общо взето, егоцентричността на Славчо, както му викат фенките, и невъзможността да признава грешките си му изядоха главата.

Но освен от избирателите (или зрителите, както той обича да ги нарича), Трифонов беше шамаросан звучно и от Кирил Петков. Шоуменът има 30-годишна телевизионна биография, един успешен референдум за гърба си и една година като политик, но само за няколко месеца Харвард-а, както го наричат презрително опонентите му, изпревари както него, така и много други опитни политици.

Суверенът шамароса всички

По един шамар получиха всички партии на изборите. И той им беше даден от храбрия български избирател, който не излезе да гласува. По данни към момента почти 70% от хората решиха да не се замъкнат до урните. Какви са причините – това е друга тема.

Фактът обаче е, че безумно ниската избирателна активност трябва да е като червена лампичка за политиците, че е време страната ни да спре да се върти като пумпал. И за да тръгнем нанякъде, много хора ще трябва да си преглътнат егото. А понякога това горчи.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама