Осигурени са тестове за малките ученици за още две седмици

12:03, 16 ное 21 25 1176 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Още 359 хил. теста за COVID-19 пристигнаха в склада на БЧК в село Лозен край София. С тях се гарантира присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна за две седмици напред. 

В 12 области, които върнаха децата в клас миналата седмица, се разпределят тестове от същия вид, който те вече ползват – със събиране на слюнка в пликче. Вчера и днес Регионалното управление на образованието в София град получи 120 хил. от тях. Други 120 хил. днес заминават за Благоевград, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Смолян, Варна, Габрово, Добрич, Кюстендил и Пазарджик, съобщиха от образователното министерство.

Регионите, които започнаха тестването на малките ученици вчера и днес, ще получат общо 119 хил. теста от втория вид – с пластмасови фунийки. 

Навсякъде изследването на децата протича нормално. Активно се включват учители, непедагогически специалисти, родители и други доброволци.

До момента Министерството на образованието и науката (МОН) е получило общо 766 хил. щадящи теста за ученици. Очакват се още 1,1 млн. теста по втората обществена поръчка. При следваща доставка МОН ще направи график за връщане в училище на учениците от V, VI, VII и XII клас.    

В област Кърджали общата заболяемост спадна под 250 на 100 000 души и засега децата ще ходят на училище без да бъдат изследвани. Поради тази причина там за момента не се предвижда доставка на допълнително количество тестове. 

Навсякъде без тестване в клас са учениците до IV клас в общините с по-малко от 250 заразени на 100 000 души, както и тези, които имат валидни документи за преболедуване или за наличие на антитела.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама