Ще има конкурс за нов директор на Столичния инспекторат

15:39, 16 ное 21 / София 25 3001 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ще бъде обявен конкурс за нов директор на Столичния инспекторат, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Сегашният, Ивайло Иванов, ще остане временно на поста до провеждането на конкурса. Още не се знае дали той ще кандидатства, поясни Фандъкова.

Иванов бе главен секретар на МВР до 14 май, когато бе отстранен заради полицейското насилие над арестувани протестиращи. На 1 октомври Фандъкова го назначи за директор на инспектората. След бурни критики от опозицията в Столичния общински съвет тя обясни, че Иванов е подходящият човек за поста.

Фандъкова оневини Иванов за насилието и повиши ранга на Столичния инспекторат

„Работата на Столичния инспекторат е основно да контролира чистотата в града. Смятам, че за нея е подходящ човек на реда, за да не виждаме препълнени контейнери, недоизмити улици. Затова поканих г-н Иванов - за да засили контрола върху почистващите фирми“, посочи на 14 октомври тя.

Сега, месец по-късно, се подготвя конкурс за длъжността, който е част от предстоящо преструктуриране на Столичния инспекторат. „Той досега е бил външна структура, но ще се повиши в ранг дирекция - на мое пряко подчинение“, каза кметът на общината. „До провеждането на конкурса сегашният директор остава“, посочи Фандъкова, цитирана от „Дневник“.

Фандъкова приюти уволнен за насилие полицейски шеф

От 1 януари инспекторатът трябва да заработи в новия си формат, което предполага, че конкурсът ще се проведе преди това. Някои дейности се прехвърлят към ресорния зам.-кмет по строителството Ангел Джоргов - контролът върху инфраструктурата, а за преместваемите обекти и рекламните елементи ще отговаря главният архитект на София Здравко Здравков.

На Столичния инспекторат основната дейност вече ще е контрол върху чистотата и сметосъбиращите фирми“, подчерта Фандъкова. Всички инспектори, които работят в 24-те района на София, остават със същата численост.

Бюджетът на Столична община се увеличава с почти 20 млн. лева

С близо 20 милиона лева се актуализира бюджетът на Столична община обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Те ще бъдат за общинските болници, градския транспорт и уличното осветление. Половината от сумата е от много добра събираемост на данъците, а 6,6 млн. лева са от спечелено дело срещу МОСВ.

Най-много - 8,5 млн. лева са предвидени за транспортните дружества. Това се налага заради по-скъпите цени на тока и горивата, както и намаления брой пътници, пише bTV.

Общинските болници ще получат 1,5 млн. лева. Увеличават се средствата и за улично осветление.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 СТОЛИЦА 20:06, 17 ное 21

СТОЛИЦА-БУНИЩЕ !Вземете пример от САМОКОВ-уникална чистота !На него ли дължим липсата на тоалетни и работещи чешми ?

2 Анонимен 16:33, 21 ное 21

Днес минах през центъра нз София - отчайваща мръсотия, боклук навсякъде . Къде е инспекторатът? Уволниха ли ги или просто дремят и нищо не вършат?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама