ДПС не каза, но подсказа на избирателите си за кого да гласуват в неделя

15:12, 17 ное 21 / Избори 2в1 25 2692 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Избирателят на ДПС е много мъдър и ще направи правилният избор. Това обяви лидерът Мустафа Карадайъ във връзка с предстоящия в неделя втори тур на президентските избори.

Самият той остана трети в президентската надпревара и се очакваше днес да обяви кого от събралите най-много гласове кандидати – Румен Радев или Анастас Герджиков ще подкрепи ДПС.

Вместо да каже конкретно име, Карадайъ предпочете да подскаже кой е правилният избор. За целта профилът му бе добре очертан от лидера на партията. „Президентската институция трябва да бъде обединител на нацията и на всички български граждани, независимо къде се намират те. Да бъде стожер на Конституцията, законността и върховенството на правото. Да бъде полето на съгласия и по време на кризи, и в нормално време. Да бъде лице на държавността и лице на държавата пред света. Да бъде глас на национално обединяващите каузи“.

И без да назовава конкретни имена е ясно, че в случая ДПС има предвид подкрепения от ГЕРБ кандидат проф. Анастас Герджиков. Движението от известно време е на нож с настоящия държавен глава и именно заради това за пръв път в историята си влезе в битката със собствен кандидат, а не участва в инициативни комитети. Разединението на нацията и нарушаването на Конституцията (в случая с канадското гражданство на Кирил Петков) пък са основните фронтове, на които ДПС атакува Радев.

Така в крайна сметка ДПС не подкрепи официално Герджиков на балотажа, но показа че е против Радев. Самият Герджиков не веднъж отрече близост с ДПС и многократно заяви, че не познава нито Мустафа Карадайъ, нито Ахмед Доган, нито Делян Пеевски. И вероятно с неофициалната подкрепа цели да не показва прекалена близост между кандидата и партията.

ДПС отчете добри резултати на изборите. „Въпреки рекордно ниската избирателна активност на изборите в неделя, ние отчетохме добрите резултати на ДПС. Благодаря на всички, които гласуваха за нас“, обяви Карадайъ.

Движението обаче разкритикува ЦИК заради изборни нередности - данни от секции, при които контролите не се засичат от действителните гласове. „Стои въпросът колко са протоколите с такъв род пропуски, как ЦИК е приела тези протоколи. Би трябвало комисията да го обясни на над 2000 граждани, за които засега сме засекли това. ЦИК не си е свършила работата“, заяви лидерът на ДПС.

Попитан за евентуална подкрепа за правителство на „Продължаваме промяната“ Карадайъ отговори, че все още е рано това да се обсъжда. Към момента партита победител така и не предвижда разговори с ДПС и ГЕРБ.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама