Продадоха картина на Фрида Кало за рекордна сума

14:15, 20 ное 21 / Култура 25 1826 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Рядка картина на Фрида Кало бе продадена от нюйоркската аукционна къща „Сотбис” за почти 35 милиона долара - рекордна цена за произведение на емблематичната мексиканска художничка, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Както се очакваше, автопортретът на Кало, озаглавен „Diego y yo” ( Диего и аз", 1949 г.), където на челото ѝ се появява ликът на съпруга на художничката Диего Ривера, счупи предишния рекорд от 8 млн. долара за нейна картина през 2016 г.

Това я превърна в най-скъпото латиноамериканско произведение на изкуството в историята, продадено на търг. Предишният рекорд принадлежеше на картина на самия Диего Ривера, чиято творба „Los Rivales“ (1931 г.) бе продадена за 9,76 млн. долара през 2018 г.

„Diego y yo“ е емблематична за автопортретите на Кало, известни със своя интензивен и загадъчен поглед, които направиха мексиканската художничка - феминистка икона, известна по целия свят.

На картината лицето на Ривера се появява върху челото на Фрида като трето око, над характерните ѝ вежди и тъмните ѝ очи, от които се отронват няколко сълзи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама