Избираме президент

07:00, 21 ное 21 / Избори 2в1 25 1548 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Избираме шестия президент на България от началото на демократичната история на страната. До втори тур на изборите се стигна след като в гласуването на първи тур не участваха повече от половината избиратели с право на глас и никой от кандидатите не получи повече от половината действителни гласове. 

Президентът е с 5-годишен мандат и по Конституция олицетворява единството на нацията и представлява страната в международните отношения. Държавният глава е и Върховен главнокомандващ на армията.

Президентът има право на законодателна инициатива за промяната на Конституцията, не принадлежи към трите основни власти – изпълнителна, съдебна и законодателна, но взаимодейства с тях. Държавният глава участва в процедурата за съставяне на правителство, разпуска Народното събрание и насрочва изборите.

Право на глас имат над 6,7 млн. българи. Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

Изборният ден започва в 7.00 часа и завършва в 20.00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21.00 часа.

Избирателните секции в страната са 12 990, а с машини ще се гласува в 9 399 от тях. В 2 121 от тях ще има и второ устройство. Подвижни избирателни секции ще има не само за хората с увреждания, но и за карантинираните заради Covid-19, които са подали заявление за това.

Българите в чужбина ще гласуват в 749 секции в 68 държави. От тях с машини ще се гласува в 208 секции.

Няма да се изисква зелен сертификат за гласуване на изборите, но в изборните помещения са въведени противоепидемични мерки. В секциите трябва да се носят защитни маски, покриващи носа и устата. Всички в секциите и пред тях трябва да са на разстояние от 1.5 м. Редовно трябва да се дезинфекцират често докосвани повърхности. Прозорците трябва да стоят отворени или стаите да се проветряват на всеки час. Членовете на секционната комисия трябва да преписват данните от личната карта на избирателя, без да я пипат, а той да сваля маската за кратко, за да се идентифицира. До машините трябва да бъде поставен дезинфектант, който избирателят да използва, преди да гласува. Входът към тъмната стаичка в секциите, където да гласува с хартиени бюлетини, да е в близост до стената, за да няма перде, което хората да докосват. Химикалките да се дезинфекцират след употреба, а избирателят да ги взема сам.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама