Децата над 12 години могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с „Pfizer“ и „Moderna“

15:37, 18 ное 21 25 1675 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксините на производителите Pfizer/BioNTech и Moderna“, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Оттам отбелязват, че Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие. С кратките характеристики на разрешени за употреба във възрастовата група 12-17 години ваксини - „Comirnaty“ и „Spikevax“ – можете да се запознаете на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата

По данни на здравното ведомство имунизираните с първа доза от ваксините срещу COVID-19 деца у нас са 16 195. Със завършена ваксинация са 12 136. До момента са поставени общо 28 331 ваксини при деца от 12 до 17 г., включително. „Родителите на деца, навършили 12 г., трябва да знаят, че ваксинирането против коронавирусната инфекция не замества ваксинопрофилактика по отношение на другите инфекциозни заболявания. Следете имунизационния календар на детето, за бъде то предпазено от други ваксинопредотвратими вируси и бактерии“, подчертават от министерството.

Вече близо 8200 паралелки учат в клас след тестване

Не е необходимо майките с коронавирус да спират кърменето

Здравните експерти отбелязват, че не е необходимо майките с установена коронавирусната инфекция да спират кърменето на детето – чрез кърмата детето не може да се зарази с COVID-19. Достатъчно при кърмене майката да спазва общите мерки за носене на маска, миене на ръцете и дезинфекция. След ваксинация срещу COVID-19 в майчиното мляко се откриват повишени IgG антитела. Колкото по-високо е нивото на антителата в кръвта на майката, толкова по-високо е нивото на антителата в майчиното мляко, като най-високите стойности се установяват 1-2 седмици след прилагането на втора доза от иРНК ваксините. Въпреки това защитният ефект на тези антитела при бебета на ваксинирани майки все още не е доказан“, посочват учените от института „Роберт Кох“.

Симптомите на COVID-19 са сходни с тези при сезонния грип

От здравното министерство предупреждават, че както при децата, така и при възрастните, симптомите на COVID-19 са сходни с тези при сезонния грип и настинката. 

Те съветват, ако член на семейството има симптоми като висока температура, кашлица, затруднено дишане, болки в тялото и втрисане, липса на вкус и обоняние, да се потърси консултация с медицинско лице, което да прецени дали са необходими допълнителни изследвания, на база които да бъде назначено лечение. До поставянето на диагноза е важно да се избягват посещения на публични места (офиси, училища, обществен транспорт).

„Важно е да обясним на децата, че за да са предпазени, трябва да спазват добри хигиенни практики, като честото миене на ръцете, недокосването на очите, устата или носа с мръсни ръце, кихането и кашлянето в сгъвката на ръкава и т.н.“, посочват от министерството. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама