Бюлетините за САЩ вече са пристигнали

16:28, 18 ное 21 / Избори 2в1 25 1233 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Няма притеснения за организирането на вота зад граница, обяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Бюлетините, предназначени за САЩ, вече са пристигнали. Прави се всичко възможно, за да пристигнат и в Австралия и Нова Зеландия.

Засега няма данни за проблеми с доставката на машините, допълни Матева. „Ако не пристигнат навреме, това ще стане ясно в събота, когато трябва да бъдат заредени секционните избирателни комисии и тогава ЦИК ще вземе решение“.

Извън страната в 208 секции ще се гласува с машини, като в 136 от тях ще бъдат поставени по две устройства. Вместо 416, както на изборите на 14 ноември, за балотажа тази неделя са изпратени 336 устройства. Причината - в част от секциите, в които са гласували под 400 избиратели е взето решението да замине по една машина.

В страната в 9399 секции ще се гласува с машина. В 2121 от тези секции ще има по две устройства.

Утре в 12.30 часа тръгва първият камион, който ще достави машините за най-отдалечените места в страната. Днес се подготвят устройствата за гласуване в Софийските районни избирателни комисии, предаде БНТ. 

Росица Матева поясни, че договорът, подписан между ЦИК и собственика на склада, е до юни месец. Тя изрази надежда дотогава помещението, което МС предлага да бъде предоставено за съхранението на машините, да бъде подсигурено с необходимите условия като влажност, температура и т.н.

Относно допълнителните машини на „Сиела Норма“, които няма да се използват на изборите, Матева посочи, че те продължават да бъдат охранявани. „Една част от тях са в контейнер, извън сградата, друга част са в склад, който също е под охрана на Министерството на вътрешните работи и на 22 ноември ще бъдат освободени, за да се използват от съответния собственик“. 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама