Радев: Няма драма - анексирането на Крим е незаконно, но в момента е руски

17:40, 19 ное 21 / Избори 2в1 25 2969 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Няма никаква драма. Въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но както казах снощи има реалности в политиката и в момента Крим е руски. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив.

Сблъсъкът Радев срещу Герджиков: какво си казаха

По-рано през деня Украйна привика българския посланик в страната заради изказването на Радев по време на снощният предизборен дебат, че Крим „в момента е руска територия“. В дебата Радев, който е кандидат за втори мандат, каза в отговор на въпрос, че Крим „в момента е руски, какъв да е?“

Украинският полуостров Крим беше превзет от Русия през 2014 г. Днес Москва смята тази територия за своя. ЕС и САЩ не признават това и подлагат Русия на санкции. През 2016 г. Румен Радев се обяви против тези санкции. В четвъртък Радев отново каза, че санкциите, наложени на Русия, са неефективни. 

Външното министерство на Украйна определи думите на Радев за некоректни и недопустими, освен това в противоречие на официалната позиция на София. В официално съобщение се казва, че очакват българският президент да опровергае изказването си. Междувременно говорител на ЕК също припомни становището на ЕС по въпроса - Крим е Украйна.

Турция привика българския посланик в Анкара

Нашите отношения с Република Турция са важни. Турция е важен съсед, партньор и приятел, но отношенията ни, както винаги съм подчертавал на нашите срещи с президента Ердоган, трябва да се основават на равноправие и уважение. Всяка една държавна намеса в изборите на друга държава са недопустими. В момента проверяваме всички факти за такава намеса“, каза Радев по повод на излезлите информации за намеса на Анкара във вота на 14 ноември.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 15:56, 19 ное 21

Хайде бе, разбира се, че е руски, след демократично проведен референдум. Нали уж са за човешките права, самоопределяне, демократични ценности, и т.н. Факт, че в момента е руски. Пред фактите и Боговете мълчат. Питам Герджиков, в момента Северна Македония българска ли е?

2 Братушка 18:06, 19 ное 21

Сега е руски и винаги е бил руски.

3 Братушка 18:11, 19 ное 21

Ако някой си е мислил че може да стане украинско-натовска база явно не е наред с главата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама