В ГЕРБ е тихо...

14:00, 22 ное 21 / Политика 25 3724 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

24 часа „Фейсбук“ мълчание. Нито ред, нито живо включване. Няма кадри с внуците, с магнолиите, със снега… Бойко Борисов отсъства.

Резултатът след балотажа на президентския вот е 2:0 в полза на Радев срещу Борисов. Да, официално двамата не премериха сили в директен сблъсък. Този път ГЕРБ дори не се осмели да издигне партийна фигура, а заложи на отдалечена уж консенсусна кандидатура, но както и да го гледаме победата си е победа и в случая е категорична. Докато в НДК се вие хоро, а в Славяново изстрелват фойерверки, в централата на ГЕРБ е тихо и тъмно.

Така Борисов и ГЕРБ вече не са сред победителите, а трайно се настаниха на скамейката на губещите. След десетилетие поредни победи, партията вчера записа четвърта загуба. Така в актива си вече има два провала на парламентарни и още толкова на президентски избори. Три от тях в последните месеци.

По всичко личи, че ГЕРБ е в изолация и колкото и свещи да запали, колкото и молитви да отправи към Началника, Борисов няма да получи покана да седне на масата на властта. Няма вече да е съсед на Радев, няма да раменят погледи от двете страни на пл. „Независимост“, няма вече да се следят с дронове...

ГЕРБ изпусна шанса да се завърне на бял кон, а имаше такъв. Особено след като новите партии в парламента на два пъти не успяха да се обединят в името на промяната, за която се борят. Този път Борисов дори не заложи на „магаре“ в надпреварата, а заложи на приличен кандидат. Но му убягна едно – ГЕРБ вече е партия на статуквото, и лека-полека негативите от престоя ѝ във властта натежават.

Днес Бойко Борисов не е носител на промяна, както беше през 2009 г., не е алтернатива на задкулисието, както се представяше през 2013 г., нито превърна страната в остров на реда и спокойствието, както обещаваше през 2017 г. ГЕРБ и лидерът ѝ и са символ на застоя, на корупцията, на пачките и чекмеджетата, на неизпълнените обещания и на асфалта – скъп, но за сметка на това некачествен. Днес Борисов се събуди като Станишев през 2009 г.

Време е за промяна, осъзнават го във всички партийни централи. Затова и след изборите заваляха лидерски оставки. Защото знаят, че тези лица са натоварени с определени негативни асоциации – разочарование и нереализирани обещания.

Засега само Бойко Борисов стои непоклатим, защото мнозина са наясно, че ГЕРБ без него ще последва съдбата на НДСВ без царя. Но когато шепа новобранци те отвеят още при първото си явяване на изборите, значи нещо не е наред. Дори у нас, където месиите ни се въртят като стрелките на часовника – по два пъти в година.

Мълчанието в случая е показателно. И преди Борисов е забавял коментара си, но никога така. Виждали сме го изпъчен в централата, заобиколен от подкрепящи съпартийци, виждали сме го и свит сам в студа да предлага мир. Днес не го виждаме никъде.

Дали докато ближе раните си, все пак не обмисля оставка?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:46, 22 ное 21

Надяват се да бъдат забравени но не Ще има разследване за мизериите на българския народ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама