София няма да обжалва съдебното решение за мръсния въздух

17:33, 22 ное 21 / София 25 2760 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В началото на месеца стана ясно, че Столична община е осъдена от Софийския градски съд за бездействие по проблема с мръсния въздух. Съдиите са постановили, че кметството не е приело актуална програма за управление на качеството на атмосферния въздух. Освен това не е разработен план с мерки за намаляване на риска при превишаване на нивата на фини прахови частици. Не е изпълнено и задължението гражданите да бъдат информирани адекватно за качеството на въздуха.

Това решение на съда не е окончателно и може да се обжалва. То задължава общината в рамките на 12 месеца да прекрати бездействието и да вземе мерки.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че решението няма да се обжалва. „Разправии и препирни по темата с въздуха не трябва да допускаме, това е най-важната тема за София, защото касае здравето на хората и се нуждаем от обединени усилия, а не от преследване на други цели“, заяви тя.

„Столична община ще изпълни всички 4 анализа, които съдът ни възлага да направим. Възложила съм до 6 месеца да се въведе и първата ниско емисионната зона за автомобили в София, също определена от съда“, обясни кметът.

„Важно е, че съдът потвърждава всички мерки, които изпълняваме в Програмата за подобряване на качеството на въздуха в периода 2021 – 2026. С решението е потвърдена и тенденцията за намаляване на дните със замърсяване, и на концентрацията на ФПЧ, но за постигане на всички норми има още много работа, която изисква усилия от всички на местно и на национално ниво. За тази задача е нужно обединение на местната власт, гражданите, неправителствените организации, Министерство на околната среда и водите и парламента“, изтъкна столичният кмет.

Фандъкова обаче не приема „твърдението за бездействие по отношение на въвеждането на стимули за гражданите за използване на алтернативни незамърсяващи методи за отопление, защото това е програма, по която се вижда, че работим“.

Кметът обяви още, че продължава безплатната подмяна на стари печки на дърва и въглища с по-екологично гориво. 5000 са домакинствата, които вече са включени в програмата. Над 1000 са новите заявления. „Обръщам внимание на това, че при монтажите на новите печки има хора, които споделят, че са притеснени от повишаването на цените на тока, природния газ и недостига на пелети. До момента 84 домакинства се отказаха“, пише обаче Фандъкова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама