44 са жертвите на „Струма“, възможно е да има осми оцелял

11:52, 25 ное 21 25 1942 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Циркулира абсолютна спекулативна информация в медиите за катастрофата с автобуса. Показват се очевидци, а такива няма нито един. Разпитани са двама от пътуващите в автобуса, които са били будни в момента на катастрофата. Техните показания са изключително обективни. Аутопсиите показват, че всички са загинали от задушаване, те са вдишали сажди, което означава, че били живи и са загинали следствие на пожара, не е имало взрив, имало е само интензивно горене. Това обяви зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов на брифинг.

Версията за превозване на туби с гориво е категорично отхвърлена. Няма туби с бензин, няма находки с други запалителни материали, съобщи още той.

„Версията за терористичен акт е професионално изследвана от нас. Категорично я отхвърляме, не става въпрос за терористичен акт“, каза още Сарафов, уточнявайки, че работата на разследващите предполага и тази версия да бъде изследвана.

За момента водеща и основна версия се очертава тази за човешка грешка. Продължават разпитите и огледите. Автобусът ще бъде огледан от автоинспектори.

Катастрофиралият автобус не е минал митническа проверка от македонска страна

Мантинелата, в която се е нанизал автобусът е опасна, и е способствала за настъпване на инцидента, заяви той, цитиран от БГНЕС.

По разпореждане на главния прокурор, още днес ВАП ще извърши проверка на сигнализацията и маркировката на магистралите и на основните пътища в цялата страна. Към проверката ще бъдат привлечени наши, чужди експерти, както и представители на неправителствени организации, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Ако бъдат събрани данни за извършено престъпление, те ще бъдат изпратени към компетентните органи и на Министерски съвет.

„Има следи от спирачен път, водачът е реагирал преди удара с мантинелата. От показанията на свидетелите става ясно, че той се е отклонил в дясно незнайно защо и се е нанизал в тази мантинела. Предполага се, че може да е изпаднал в лека заблуда и е предприел завиване надясно в отбивката за чешмата“, обясни на брифинг Мариан Маринов, следовател в Националната следствена служба и ръководител на екипа следователи, които работят по случая.

Непосредствено след удара са започнали интензивни пламъци в дясно и след спиране на автобуса много бързо вътре се е задимило. „Хората са правили опити да отворят прозорците, но неуспешно. В момента на удара предната врата изхвърча и е намерена встрани на отбивката. Въпреки че няма врата, там вече е имало огромен пожар и никой не е можело да премине. Всички са се струпали към средната врата. За жалост, автобусът изкъртва и лявата мантинела. Продължавайки да се движи, той попада между двете мантинели на двете платна, които са с неговите габарити. Задната врата се оказва затисната от мантинелата“, посочи още Маринов, цитиран от bTV.

Към момента вероятната причина за запалването е откачената островна мантинела, стърженето ѝ по асфалта, което е предизвикало кълбо от искри. Вследствие на тях течностите на автобуса са се възпламенили и са предизвикали интензивното горене.

Жертвите

Милева разказа, че е разговаряла в „Пирогов” с оцелели. Един от тях ѝ казал, че са се спасили 8 души. Намериха се 44 трупа. В автобуса са пътували 52 души. Къде е осмото лице?, попита Сийка Милева.

„Не искаме да вкарваме объркване сред вас. Може да се касае и за недобър спомен от свидетеля“, каза още говорителят на прокуратурата. Тя съобщи, че след разказа на свидетеля, следовател също е разпитал оцелелия, с който тя е разговаряла, и той категорично е заявил, че са се спасили 8 лица.

От своя страна Борислав Сарафов уточни, че след като в автобуса са пътували 52 души, а са намерени 44 трупа и 7 са в болница, означава, че някой някъде се е прикачил в друг от общо четирите автобуса на туристическата фирма. Това тепърва ще се установява. 

Неморални коментари

След получен сигнал от ГДБОП са задържали мъж за публикуване на коментари за инцидента във Facebook. Написаното от него е несъвместимо с морално-етичните норми, съобщиха от МВР. Докладвано е на прокуратурата за извършено престъпление по чл. 162 от НК - проповядване на омраза, основана на народност, чрез информационна система.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама