Осъдиха на смърт мъж, внесъл контрабандно „Squid Game“ в Северна Корея

20:05, 25 ное 21 / Свят 25 2285 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Севернокореец, който е внесъл контрабандно хитовия южнокорейски сериал на „Нетфликс“ – „Squid Game“, е осъден на смърт, съобщава „Радио свободна Азия“.

Според американски източници мъжът внесъл сериала на флашки от Китай, след което го продал на ученици да го гледат. Така властите разбрали за случая.

Мъжът е заплашен от смърт чрез разстрел. Последици има и за учениците – един от тях, който е купил флашка със сериала, получил доживотен затвор. Други шестима ученици, които са гледали „Squid Game“, са осъдени на пет години тежък труд.

Учителите им и училищната администрация са уволнени и ги грози изгнание и работа в минни комплекси.

През декември 2020 г. в Северна Корея беше приет специален закон, който забранява вноса и разпространението на културни материали като филми, театрални пиеси, музика и книги от други държави. Документът е насочен по-специално към материали от Южна Корея и Съединените щати, припомня bTV.

Според по-ранни новини законът вече е прилаган – през април мъж беше осъден на публична екзекуция, защото продавал дискове със съдържание от Южна Корея.

„Squid Game“ е сериозен източник на гняв от страна на севернокорейската диктатура. Сериалът е определян от властите като „пример за тъжната консуматорска реалност на Южна Корея“.

„Нетфликс“ не е достъпен в Китай, но копия на „Squid Game“ се теглят от пиратски уебсайтове из цялата страна.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама