Коронавирусът у нас: Скоро излизаме от тъмночервената зона

15:13, 26 ное 21 25 2138 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Извънкласните обучение и занимания могат да се провеждат от 1 декември, ако се извършват в безопасна среда. Това предвижда нова заповед на здравния министър Стойчо Кацаров. Пълният текст се чака по-късно през деня, но Кацаров поясни, че се разрешава и организация на изпити и консултации с учители.

Според министъра известно разхлабване на мерките може да има, защото епидемичната обстановка се подобрява. Утре вероятно България ще излезе от тъмночервената зона. „Епидемичната крива стигна ниво почти равна на 500. Връх на вълната е бил на 4 ноември, когато е била регистрирана заболеваемост от 728,3 на 100 000 население“, уточни съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова.

От 1 декември се улеснява и влизането в страната на хора със зелен сертификат. В същото време от едно на три денонощия се удължава срока на карантината за влезлите в страната без сертификат и тест. Това няма да важи за влизащите в страната от Южна Африка, които ще са под карантина две седмици, пише „Дневник“.

От утре безплатни тестове за перничани

От утре (27 ноември) перничани ще могат да си правят безплатни антигенни тестове без да заплащат такса за пробонабирането и в събота, и в неделя. Тестването ще се извършва в 41-ви кабинет в сградата на МБАЛ „Рахила Ангелова“, където се помещава общинското дружество Диагностично-консултативен център 1.

Тестовете се осигуряват от Министерство на здравеопазването, а таксата за пробонабиране се поема от общината, която субсидира здравното заведение. Изцяло безплатното тестване стартира в Перник на 15 ноември. То се извършва в ДКЦ 1, който се намира в многопрофилната болница в центъра на града и вън филиала на дружеството в бившата трета поликлиника в кв. „Изток”. Досега тестовете се правеха само в делничните дни, като кабинетите работят от 08:00 до 20:00 ч.

Заради големия брой перничани, които се възползват от услугата, от тази събота кабинетът в центъра на града ще работи и в почивните дни от 09:00 до 13:00 ч. Резултатите от тестовете важат до 48 часа, пише БНР.

Данните от последното денонощие

2370 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Около 80% от тях са при неваксинирани. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 30 737 теста, което значи, че положителните проби са близо 8%.

През последните 24 часа са починали 113 души с Covid-19, от които 89% са без ваксини. Като оздравели са отчетени 3008. В болница се лекуват 6758 пациенти, от които 787 са в интензивни отделения.

Най-много са новите случаи в София-град – 591, като следват областите Пловдив (201) и Варна (177).

Ниската ваксинация може да доведе до нови варианти

През изминалото денонощие са поставени над 21 000 дози ваксини. Хората със завършен ваксинационен цикъл вече са 1 737 588 души. С бустерна доза са 79 155 души.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама