Преяждането с паста може да предизвика автоимунни болести

18:37, 26 ное 21 / Любопитно 25 1676 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

20% от всички тестени изделия съдържат глутен, който ако се консумира в големи количества и ежедневно, може да доведе до синдром на раздразненото черво, автоимунни заболявания и кожни проблеми, казва диетологът Анастасия Гаврикова.

Разнообразието от хранителни вещества е основното правило при съставянето на здравословен хранителен режим.

„Ако сте почитатели на пастата и ядете макаронени изделия всеки ден, няма да получите хранителните вещества, които се съдържат в други зърнени култури: в елдата, в кафявия ориз, в киноата. Така че ако обичате тестени изделия, убедете се, че нямате стомашно-чревни проблеми, автоимунни заболявания. Важно е да следите как изглежда кожата ви и дали сте с наднормено тегло”, съветва тя, цитирана от БГНЕС.

Тя добави, че можете да изберете безглутенова паста: това са оризови спагети, паста от нахут и царевична паста. „Уверете се, че на опаковката пише „без ГМО"“, предупреди Гаврикова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама