Десетки загинали и ранени при пожар в руска мина

15:05, 26 ное 21 / Свят 25 1832 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Пожар избухна вчера във въгледобивна мина край град Белово. При инцидента загинаха 51 души, ранените са 63-ма. В Кемеровска област в Русия е обявен тридневен траур в памет на жертвите.

Изпълняващият длъжността министър на извънредните ситуации Александър Чуприян съобщи тази сутрин, че в мината е бил намерен оцелял човек. Стана ясно, че той е спасител, бил е в съзнание и вече е хоспитализиран.

Пожарът избухна вчера сутринта на дълбочина около 250 м. Според заместник главния прокурор на Русия Дмитрий Демешин причината е взрив на метан и последващо възпламеняване на въглищен прах.

Още вчера бяха арестувани директорът на мина „Листвяжная“, неговият заместник и началникът на участъка, в който стана инцидентът, предаде БНР.

По данни на службата за технически надзор тази година мината е била проверявана повече от 100 пъти, установени са били над 900 нарушения. 9 пъти мината е била затваряна, а собствениците ѝ - многократно глобявани.

Президентът Румен Радев изрази най-искрени съболезнования на близките на жертвите и отправя пожелание за пълно възстановяване на пострадалите. Той изпрати съболезнователно писмо до своя руски колега президента на Руската федерация Владимир Путин, съобщиха от прессекретариата на президента. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама