В Пекин започнаха да функционират „роботаксита“

16:00, 27 ное 21 / Свят 25 1524 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изглежда като обикновен автомобил, но бялото такси до бордюра не се управлява от никого и комуникира с клиентите по цифров път, за да получава указания и да приема плащания, съобщи АФП.

Тази седмица Пекин одобри първите автономни таксита за търговска употреба, с което по улиците на китайската столица се появиха десетки от така наречените „роботаксита“. Превозните средства могат да превозват само двама пътници едновременно и са ограничени до южния район на града Иджуан. В предната част на автомобила седи и служител на таксиметровата фирма, в случай че се наложи внезапна намеса, но автомобилът се движи сам.

Разгръщането на системата е значителна стъпка напред в амбициите на китайския технологичен гигант Baidu и стартъпа Pony.ai, които получиха зелена светлина за внедряване на автомобилите в четвъртък.

Очаква се обаче да минат години преди такситата да започнат да работят напълно без човешка намеса, поради нормативните изисквания и изискванията за безопасност. Разработчиците се надяват, че китайските потребители, които са възприели електронната търговия, онлайн разплащанията и други цифрови решения, бързо ще свикнат с усещането да пътуват в автомобил без шофьор.

Съоснователят на Pony.ai Пенг Джун заяви, че ключът към развитието на индустрията е „политиката, технологията и общественото приемане“. Подкрепеният от Toyota стартъп заяви, че по време на по-ранните етапи на тестване вече са извършени над 500 000 пътувания с роботакситата на Pony.ai.

Пътниците, които използват автомобилите „Apollo Go“ на Baidu, трябва да изтеглят приложение и могат да извикат такси в една от 600-те точки за взимане и оставяне. Шестдесет и седем таксита на Baidu се движат по пътищата в Пекин, като таксата е малко над два юана (0,30 долара) за 5,9-километрово пътуване, пише БГНЕС.

Подкрепеният от Alibaba стартъп AutoX и гигантът в областта на превозите на пътници DiDi Chuxing също изпълняват пилотни проекти за роботаксита в градове в страната.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама