Партии се обединиха около идеята за „позеленяване на армията“

10:11, 27 ное 21 / Политика 25 1861 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Преговарящите за съставянето на правителство партии се обединиха около мащабна програма за развитието на армията, която ще изисква сериозно финансиране и ясни и точни разчети.

Преговорите за националната сигурност минаха без сериозни разминавания и радикални предложения, които биха стресирали сектора. Основните набелязани приоритети на следващото управление са преглед и оптимизиране на сектора, сериозно модернизиране на въоръжените сили, засилване на участието ни в НАТО и ЕС и реализирането на „зелени“ политики в армията.

Партиите отчетоха почти 90% съвпадение във вижданията си и едва ли този сектор може да спъне формирането на кабинет. Набелязаните приоритети са по-общи и конкретните политики и решения ще останат за обсъждане в рамките на евентуалното ново управление. Потвърдена бе категорично и евроатланатическата ориентация на България.

Преговорите: 1.5% от БВП за културата, но ако има пари

Призив за реализъм

Тодор Тагарев от „Продължаваме промяната“ призова за реалистичност на плановете във въоръжените сили, за да не продължи досегашната практика те да остават само на хартия. Спечелилата изборите партия вижда участието на българската индустрия в модернизацията на армията в определянето на конкретни ниши, в които тя е конкурентноспособна.

„Продължаваме промяната“ обаче има резерви към формирането на нова агенция „Гражданска защита“, каквато предложи „Демократична България“. БСП пък се обяви за изграждането на национална гвардия.

Превъоръжаване

Всички партии се обединиха около необходимостта за завършване на проектите за модернизация на армията и бързо усвояване на новите изтребители F 16 Block 70. Като се обсъжда идеята да има специален фонд за целта, в който да влизат и средства от продажбата на излишни имоти, например. Всички големи сделки обаче са значителна финансова трудност за страната и реализацията им не може да бъде уточнена в подобен формат.

От „Има такъв народ“ също призоваха за реалистичност. Консенсусна е идеята за отбрана да се отделят по 2% от Брутния вътрешен продукт, което ще е предизвикателство. 

За 2021 година бюджетът за отбрана е планиран над 1.6%. НАТО обаче периодично призовава за увеличаване на разходите за отбрана. Повечето проекти за отбраната се подготвят от години, но стоят на трупчета заради липсата на пари.

Позеленяване на армията

Един от приоритетите е „позеленяването на въоръжените сили“ в унисон със Зелената сделка. Костадин Деянов от „Зелено движение“ акцентира върху „позеленяването“ на въоръжените сили, накратко „зелена отбрана“ - кандидатстване за финансиране на проекти от иновации на жизнената среда тип „пасивни сгради“ във военните обекти, консумация на горива и въвеждане на ВЕИ до опазване на околната среда и устойчиво управление на отпадъците.

Остават приоритетите за дигитализация - „без хартия“, и оптимизацията на администрацията, като най-накрая да се реши въпроса с пенсионерите, които затлачват системата.

„Демократична България“ призова за окончателно скъсване на връзките с „Държавна сигурност“ и засилване на капацитета за борба с хибридните заплахи.

От 1 януари пенсиите няма да са по-ниски от тазгодишните

Вдигане на заплатите

БСП поиска серия социални мерки и повишаване на заплатите, които традиционно се обещават, но реализирането им остава под въпрос. Всички партии се обединиха около клишето за „хората в центъра на политиката“ и връщането на социални придобивки. Целта е преодоляване на кадровия колапс. И по официални данни около 5000 места за военни са незаети. 

Към момента обаче 90% от бюджета за отбрана отива за текуща издръжка и заплащане на личния персонал и не е ясно как тези приоритети ще бъдат финансирани, пише „Медиапул“.

Кои преговаряха? 

В преговорния екип на „Продължаваме промяната“ участваха Асен Василев, Даниел Лорер, Милен Иванов и Тодор Тагарев. Групата на БСП включваше Атанас Зафиров, Кольо Милев, Михо Михов, Иван Иванов и Тодор Байчев. Експертите на „Има такъв народ“, изпратени на преговорите, бяха Теодора Генчовска, Александър Александров, Румен Попов и Мая Христова. Преговорите се водеха от Асен Василев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама