„Форбс“ обяви Домусчиеви за първите български милиардери

16:39, 27 ное 21 25 1766 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Кирил и Георги Домусчиеви са първите български милиардери, признати за такива от американското списание „Форбс“ . Те са представени като собственици на шестата по големина в света компания за ветеринарни продукти, която има 11 завода в 4 държави, включително в Арканзас, Колорадо, Мисури, Небраска и Северна Каролина.

Медията пише, че от офис сграда в София, която хората не биха отличили като нещо особено, двамата са създали империя за най-малко 4.2 млрд. долара. Само от конгломерата „Адванс пропъртис“ всеки от двамата братя има по 2.1 млрд. долара плюс пари в брой от предишни продажби и дивиденти

„Не сме от хората, които държат пари в банка или купуват акции на фондовите борси. За мен това е хазарт. Предпочитаме да инвестираме в собствените си проекти, където можем да контролираме нещата“, разказва Кирил Домусчиев пред спиранието.

Според „Форбс“ баща им бил по време на комунизма директор в електроснадбяването на София, а майка им е финансов директор в енергийна фирма.

Бизнес възходът на двамата братя започва след 1996 г., когато създават инвестиционния фонд „Напредък“, придобил 15 фирми чрез приватизация. Сред тях е и производителят на електрокари и велосипеди „Балкан“, в който 12 години директор е майка им Маргарита.

Собствените им инвестиции започват през 2000 година с. основаването на „Адванс пропъртис“, когато купуват за 10.6 млн. долара 54% от „Биовет“ - ветеринарното дружество с частично държавно участие, което към този момент има 20 млн. долара приходи. Останалата част от фирмата е изкупена за около 9 млн. долара след няколко години.

„Форбс“ пише, че „най-нееднозначната им инвестиция“ е купуването на Нова броудкастинг груп. Цитаран е доклада на Центъра за медиен плурализъм и свобода на медиите на ЕС, в който се описва че Домусчиеви са уволнили над 60 журналисти и персонал с обяснения за съкращаване на разходите, но после са купили за необявена сума „новинарски телевизионен канал“, споменайваки като продавач Делян Пеевски. Кирил Домусчиев казва, че са продали медийната група, отчасти заради политическото напрежение.

Според Кирил Домусчиев бизнесът им се развива, а приходите на „Адванс пропъртис“ за тази година може да достигнат 2% от БВП на България. Това се равнява на 1.36 млрд. долара, пише „Медиапул“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама