Усложнена пътна обстановка в страната

09:48, 30 ное 21 25 1578 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Зимата дойде и затруднява движението на места. Жълт код за снеговалежи е обявен в почти цялата страна заради очаквани интензивен снеговалеж и силен вятър. Според синоптичната прогноза днес снегът ще падне първо в западните райони на страната, а след това в Централна Северна и Североизточна България. Очаква се снежната покривка да достигне от 3-5 см в ниската част на софийското поле до около 15-25 см в планините.

Първи сняг

Движението по АМ „Хемус“ в посока София временно е ограничено за тежкотоварни автомобили заради падналия сняг е необходимостта от почистване. Трафикът в посока София се осъществява по обходен маршрут: Правец - Ботевград - път I-1 - София, съобщи БНР. 

Аварирал румънски ТИР с износени гуми затрудни движението тази сутрин на АМ „Хемус“ в посока София, в отсечката между тунелите „Топли дол“ и „Ечемишка“. Препречването на платното от превозно средство е затруднило работата на снегопочистващите машини и това е довело до образуването на колона от автомобили. Веднага е създадена организация за изтегляне на авариралия камион и възстановяване на движението за МПС до 12 тона.

От началото на снеговалежа над 30 снегопочистващи машини обработват АМ „Хемус“ в участъка от изхода на София до 88-ми км. Над 20 сантиметра е падналият сняг и работата на машините продължава.

В столицата обстановката също е усложнена - основните булеварди в града все още не са добре почистени заради продължаващия снеговалеж. Градският транспорт се движи със закъснение. Вече е ясно, че една от снегопочистващите фирми ще бъде глобена.

Снегът пак изненада столицата

Проходът на Републиката вече е почистен и проходим при зимни условия. През деня се очаква временно затруднение за трафика през старопланинския проход, заради изтегляне на запалил се снощи румънски автобус в района на Гурково и заради изтеглянето на катастрофирал ТИР в северната част на Великотърновска област.

Временно движението по пътя Троян - Кърнаре, в Троянски проход, е ограничено за камиони над 12 тона заради снегопочистването.

Сняг наваля и по високите части на област Смолян. Най-голяма е снежната покривка в района на Доспат - 7-8 см. По-малко е снегът в проходите Рожен, Пампорово и Превала, които са проходими при зимни условия.

Агенция „Пътна инфраструктура“ отново апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи за зимните условия гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама