Вече могат да се подават декларации за данъчните облекчения за деца

09:53, 30 ное 21 / Общество 25 760 Шрифт:
Василена Йорданова

От днес родителите могат да подават декларации за данъчните облекчения за деца. Размерът на облекчението е до 450 лева за едно дете, 900 - за две и до 1350 за три и повече деца.

„Данъчните облекчения се ползват, когато човек има облагаеми доходи. Ако няма доходи, например ако е получавал единствено обезщетение, този родител не би могъл да ползва нито едно данъчно облекчение. Но другият родител на детето би могъл да го направи. Има ли доход, начислен данък за 2021 година, може да се ползва данъчното облекчение“, поясни говорителят на НАП Росен Бъчваров в ефира на БНТ.

Данъчното облекчение се ползва включително, ако детето е родено или навършило пълнолетие през 2021 г.

Данъчните връщат до 1 350 лева на работещи родители с три деца

Важно условие е родителите да нямат неплатени задължения към държавата - данъци, осигурителни вноски или глоби, допълни той.

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина, както досега. Единият е чрез подаване на декларация пред работодателя с основен трудов договор. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари догодина.

Втората възможност е с подаването на годишна данъчна декларация в срок от 10 януари до 3 май догодина. Паричните суми ще бъдат възстановени след проверка на Приходната агенция в срок от един месец след подаването на декларацията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама