Барбадос стана република и обяви Риана за национален герой

10:07, 30 ное 21 / Свят 25 2499 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Барбадос в полунощ стана република и се сбогува с управлението на британската кралица Елизабет II. По време на пищните тържества певицата Риана за национален герой, предадоха световните агенции. 

Барбадос се отказва от кралица Елизабет

Островната държава на Карибите, известна с райските си плажове, рома си и с родената там световна звезда Риана, вече си има друг държавен глава. Това е Сандра Мейсън, която досега беше генерал-губернатор на страната. Мейсън, която е на 72 години и е била съдия и прокурор, както и посланик на Барбадос в Колумбия, Венецуела, Чили и Бразилия, положи клетва като държавен глава в полунощ в столицата на Барбадос - Бриджтаун.

Пищната церемония на Площада на героите бе белязана от замяната на знамето на британската кралица с флага на страната. „Народът на Барбадос трябва да формира бъдещето на страната. Народът е пазител на страната“, заяви в първата си реч като президент Мейсън, цитирана от БТА. На церемонията прозвуча държавния химн и отекнаха 21 топовни салюта.

Барбадос обяви независимост от Обединеното кралство през 1966 г., но оттогава подобно на Австралия или Канада признаваше британската кралица за свой държавен глава. Сега, след обявяването на Барбадоската република, стана ясно, че страната остава член на Общността на нациите.

Последно на Карибите република беше обявена през 70-те години на миналия век. Тогава Доминика, Тринидад и Тобаго и Гвиана станаха републики. А последният път, когато британската кралица беше отстранена като държавен глава, беше през 1992 г., когато Мавриций, остров в Индийския океан, се обяви за република. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама