Вярващите в астрологията: по-малко интелигентни и по-нарцистични

19:25, 30 ное 21 / Любопитно 25 1718 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Хората, които вярват в астрологията, са склонни да бъдат по-малко интелигентни спрямо всеобщото разбиране, и по-нарцистични от средното ниво. Това са установили трима психолози от университета в Лунд, които си поставили за цел да изследват определени черти на вярващите в астрологията. Методът им на изследване включвал онлайн въпросник, а резултатите от изследването са публикувани в списанието „Personality and Individual Differences“. В него учените от университета Ида Андерсън, Джулия Персон и Петри Каджониус разказват за опитите си за изучаване на психологията на хората, вярващи в астрология.

Въпреки че науката отхвърля връзката между движението на звездите и съдбите на хората, все пак милиони хора по света вярват, че астрологията е достоверна. В заключенията си изследователите подчертават, че в последните години вярата в астрологията нараства - вероятно като реакция на стрес в резултат на пандемията от COVID-19. Основна цел на изследването е да се установи дали хората, които са готови да вярват в псевдонаука, имат някакви общи черти.

За тази цел учените създават онлайн въпросник, предназначен да идентифицира чертите на личността. Анкетата е добавена към друго изследване на изследователи от университета Rovira i Virgili през 2006 г., а към компилацията е добавен и кратък IQ тест. Въпросникът е попълнен от 264 англоговорящи възрастни чрез специална група във Facebook, пише БГНЕС.

Резултатите сочат, че хората, които вярват в астрологията, са склонни да постигат по-високи от средните резултати при нарцистични измервания и също така са се справили зле в теста за интелигентност. Това показва, че хората, които вярват в астрологията, са склонни да бъдат по-фокусирани върху себе си от средното и виждат себе си като специални хора с естествени лидерски умения, които, обаче, са по-малко интелигентни от обикновения човек. Колкото по-високо е нивото на интелигентност на даден доброволец, толкова по-малко той вярва в астрологията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама