Бюджет 2022: Служебният кабинет предлага 650 лв. майчински и 710 лв. минимална заплата

14:13, 01 дек 21 25 2950 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Увеличаване на основни социални разходи като пенсии, майчински и детски надбавки, вдигане на минималната заплата и запазване на мерките за подпомагането на засегнатите от COVID-19 сектори влизат в рамката на Бюджет 2022. Това обяви служебният финансов министър Валери Белчев на брифинг в Министерския съвет.

Служебният кабинет предлага в следващия бюджет минималната заплата да стане 710 лв. „Направих си труда да проверя колко хора работят на минимална работна заплата - над 750 000 души“, каза Белчев.

Друга важна мярка е увеличение на детските надбавки - всеки със заплата до 510 лева ще има право на детски, които ще се увеличат с 20% - от 40 на 50 лв. за едно дете и от 90 - на 110 лв. за две. Това ще засегне 120 000 български деца. 

Майчинските за втората година ще се увеличат на 650 лв., предлага още служебният кабинет.

В подготвeния от служебното правителство Бюджет 2022 са включени разчети за минимална
пенсията за осигурителен стаж и възраст – 370 лв., а от 1 юли осъвременяване на размера ѝ по т.нар. „швейцарско правило“.

За пенсиите - дори след отпадане на ковид мерките да бъде запазена абсолютната стойност на пенсиите, което би означавал средно увеличение от 84 лева на човек.

Планира се да бъдат запазени всички антиковид мерки за период от поне 6 месеца. На първо време за 6 месеца се запазва добавката към пенсиите. Първоначално финансовият министър повърди, че размерът от 120 лв. ще се запази, но в последствие от МФ се коригираха и съобщиха, че размерът ще бъде намален до 60 лв.

Не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени и орязване на кадри. Предлагаме единствено социална защита на населението. Предвид тревожните икономически параметри, нивата на инфлацията са в рамките на допустимото”, каза финансовият министър, цитиран от БНТ.

По думите на Валери Белчев базовият сценарий на бюджета е готов, като сега върви междуведомствена процедура по изчисление на приходите и разходите. През следващата седмица Бюджет 2022 ще бъде разписан като закон, а след това ще има обсъждане с бюджетните структури.

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама