Всички ученици обратно в клас от понеделник: Ще се тестват веднъж седмично

14:10, 02 дек 21 25 2483 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Всички ученици от 1. до 12. клас ще се върнат в училище от понеделник. Това увери здравният министър Стойчо Кацаров. Днес ще бъде издадена промяна в заповедта.

Сутринта е обсъждано с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и как учениците могат да се върнат в клас. „Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати“, каза Кацаров, цитиран от БНТ.

Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация, каза той.

Това важи за всички деца от 1 до 12 клас. За всички ще са осигурени щадящи тестове, категоричен е Кацаров. „Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН“, каза той. Кацаров отново повтори, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН.

Той заяви, че има договорени количества тестове, които по тяхна оценка трябва да стигнат поне до средата на януари. Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН, ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000. Стои си обаче изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн.

МОН има нужда от още тестове

По-рано пред деня образователният министър Николай Денков настоя колегата му от министерството на здравеопазването Стойчо Кацаров да промени своята заповед и големите ученици - от 5. клас нагоре, да се върнат в класните стаи още следващата седмица. Денков заяви пред bTV, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите. Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят.

След като Кацаров съобщи решението си, от МОН обявиха, че имат нужда от още над 150 000 неинвазивни теста, за да се върнат всички ученици в клас от понеделник, дори ако се тестват само веднъж.

„678 111 са всички ученици в страната без област Кърджали, в която заболяемостта е под 250 на 100 000 души и училищата са отворени без тестване. В момента МОН разполага с 520 260 теста - 430 660 от тях са разпределени в училищата и все още не са използвани, а в склада на БЧК са налични 89 600 теста. Към момента няма никакви налични тестове за изследване на учениците на 13 декември т.г. Досега МОН е получило от Министерството на здравеопазването общо 1 597 460 теста“, посочват от ведомството.

ГЕРБ: Служебното правителство създаде криза в образованието

На брифинг от ГЕРБ също призоваха за връщането на всички ученици в клас. „Служебното правителство създаде криза в образованието. Неспособни са да се справят, пренебрегнаха образованието. През лятото народните представители от ГЕРБ предложихме да се отделят средства за тестове. Това предложение беше пренебрежително отхвърлено“, каза бившият образователен министър Красимир Вълчев, цитиран от Нова телевизия. Той призова служебната власт да върне децата в училище още утре, а тестването да се въведе, когато има достатъчно тестове.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама